Jó, ha tudod!

2020.03.21. 15:30

Mivel ápoljuk a bőrbútort?

Egy bőr kanapé a nappaliban vagy fotel az olvasósarokban? Időtálló, klasszikus és szinte mindenhez passzolnak ezek a minőségi, nem olcsó, de hosszú életű bútordarabok. Ha minél tovább szeretnénk megőrizni őket, érdemes heti rendszerességgel időt és munkát nem sajnálva leápolni a bőrből készült darabokat.

VN

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

Az első és legfontosabb tanács, hogy a felszíni kosztól rendszeresen szabadítsuk meg a bőrhuzatot: a párnákat egyszerűen szedjük le és rázzuk ki, egyébként pedig kapható direkt bőrtisztításra alkalmas kefe. Ezzel haladjunk végig a bútoron, lehetőleg ne felejtsük ki a sarkokat és a varrások menti részeket sem. Por ellen egyébként bevált módszer a porszívózás, nem fogunk vele kárt okozni. Jót tesz a bőrfelületnek, ha nyeregszappannal megtisztítjuk, majd puha ronggyal áttöröljük – olyan lesz tőle, mint vadonatúj korában. Ezt a folyamatot akár hetente megismételhetjük.

Jót tesz a bőrfelületnek, ha puha ronggyal áttöröljük Forrás: Stock

Ügyeljünk rá, hogy a törlőrongy ne legyen vizes, mert a beszívódó víz tönkreteheti az anyagot. A tisztítószert mindig kis mennyiségben próbáljuk ki a bútor egy kevésbé látható részén. A folteltávolításhoz jó lehet a víz és az ecet keveréke. A penészfolt ellen a víz és a sósborszesz egyenlő arányú keveréke a leghatásosabb. Fontos tudni, hogy közvetlen napsütésnek nem szabad kitenni.

Ha a nap túl erős, az UV-sugarak könnyen megrongálhatják a bőrgarnitúra anyagát és színét: a szín megfakulhat, a bőr repedni kezdhet. Amennyiben a kanapé egyik részét nagyon süti a nap ablakon keresztül, érdemes dekorációként takarót tenni rá, hogy ezzel is védjük. Érdemes figyelni arra is, hogy a bőrgarnitúrát, bőrfotelt ne tegyük a tűz (kandalló) közelébe, mert az extrém hőmérséklet tönkreteheti a bőrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!