Könnyen nálunk maradhat

2021.01.16. 11:30

Nem mindegy, hogy hova és hogyan helyezzük ki a fenyőfát

Nem mindegy, hogy hova és hogyan helyezzük ki az elszállításra váró karácsonyfákat. A részletekről a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél (STKH) és a Szova Zrt.-nél érdeklődtünk – utóbbinál hiába.

Tóth Dóra

Hiába dobjuk jó helyre, ha zsákban van, nem viszik el

Fotó: Cseh Gábor

A megye legtöbb településéről – Szombathely és Táplánszentkereszt kivételével – az STKH Nkft. szállítja el a hulladékot. Rétfalvi Balázs, a cég szelektív­hulladék-gazdálkodási igazgatóhelyettese azt mondja, hiába hívják fel a lakosság figyelmét, sokan zsákban vagy díszekkel együtt rakják ki a fenyőfát, úgy azonban nem fogják elszállítani.

Hiába dobjuk jó helyre, ha zsákban van, nem viszik el
Fotó: Cseh Gábor

A fákat ugyanis darálás után hasznosítják a telephelyeken, így fontos, hogy azokat nejlonzsák, dekoráció és talp nélkül tegyük ki. Figyeljünk oda a balesetvédelmi szempontokra is: a fenyőfákat tilos az úttestre dobni, parkokban, zöldterületen hagyni. A fát a hulladékgyűjtők mellé vagy azok helyére kell tenni, legkorábban a gyűjtés előtti napon.

A társaság januárban és februárban egy-egy alkalommal gyűjti be a fákat, a településenkénti időpontokról a honlapjukon elérhető hulladéknaptárban tájékoztatják ügyfeleiket. Rétfalvi Balázs megjegyzi azt is, hogy a kihelyezett fák mennyiségétől függően a begyűjtés a következő napra is eltolódhat. A szállítási kérelmet nem kell külön bejelenteni, de fontos tudni, hogy a zsákban kihelyezett zöldhulladékot nem viszik el a fenyőfákkal, így azokat ilyenkor ne tegyék ki a ház elé.

A szombathelyi szállítás részleteiről a Szova Zrt.-nél érdeklődtünk, azonban hétfő óta nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!