az ünnep veszélyei

2019.12.03. 14:00

Óvatosan a forgatagban!

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy kellemetlenség érjen minket a karácsonyi forgatagban, és őrizetlenül hagyott lakásunkról is gondoskodhatunk. Rendőrök és polgárőrök hívták fel a figyelmet az ünnepi időszak veszélyeire.

Budai Dávid

Cser Zsófia és Némethné dr. Zsigó Zita a tájékoztatón

Fotó: Horváth Balázs

Az adventi időszakra és a közelgő ünnepekre történő zavartalan felkészülés érdekében sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a bűnmegelőzés fontosságára a rendőrség és a polgárőrség hétfőn délelőtt a Family Centerben. ­

Némethné dr. Zsigó Zita rendőr alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője hangsúlyozta: a következő hetekben egyre többen keresik fel a különféle üzleteket, bevásárlóközpontokat és a piacokat, ahogyan egyre többen lesznek az utakon is – a zsúfoltság ­pedig nem kedvez a bizton­ságnak.

Egyrészt ilyenkor mi magunk is fáradtabbak, feszültebbek, szétszórtabbak vagyunk, másrészt a tolvajok számára is több lehetőség adódik ezekben a hetekben, viszont ha felkészülünk, megelőzhetjük a kellemetlenségeket. Úgy induljunk útnak, hogy csak a legszükségesebb értékeket vigyük magunkkal. Fokozottan vigyázzunk értékeinkre, a PIN-kódot semmiképpen ne tároljuk a bankkártyánk mellett, pénztárcánkat lehetőség szerint belső zsebben tartsuk, táskánk mindig legyen bezárva, tartsuk szorosan a testünk mellett.

Fizetéskor soha ne tegyük ki a pultra pénztárcánkat, telefonunkat, mert így könnyen elemelhetik, és vásárlás közben a kosarunkban se hagyjuk az értékeinket.

Amennyiben már csak az autó utasterébe tudunk pakolni, fontos, hogy valaki mindig maradjon a kocsinál. Őrizetlenül akkor se hagyjunk látható helyen táskát, ha az üres, hiszen ezt a tolvaj nem tudja – és lehet, hogy az autóból értéket nem tud elvinni, az ablak betörésével viszont jelentős kárt okoz.

Az alosztályvezető kitért a webáruházas vásárlások veszélyeire is. Hangsúlyozta: csak megbízható portálokról vásároljunk, ezenkívül célszerű az utánvétes megoldást választani, így ha nem érkezik meg az áru, akkor sem éri kár a vásárlót.

Cser Zsófia és Némethné dr. Zsigó Zita a tájékoztatón
Fotó: Horváth Balázs

Az ünnepi időszakban sokan lesznek olyanok is, akik elutaznak, ilyenkor a lakások őrizetlenül maradnak, ezért célszerű megkérni a szomszédokat, rokonokat, hogy időnként nézzenek rá az ingatlanra, és rendszeresen ürítsék a postaládát. Jó megoldás lehet egy időzítős kapcsoló beszerelése is, amely azt a látszatot kelti, mintha otthon lennénk, ahogyan az idősek körében népszerű az a személyi riasztó, amit ha maguknál tartanak, vész esetén csak meg kell húzniuk: a hangos sziréna egyrészt jelzi a közelben lévőknek, hogy baj van, másrészt menekülésre készteti a támadót.

Az ünnepi időszakban a polgárőrség és a rendőrség is megerősített szolgálattal készül, a nagyobb bevásárlóközpontoknál pedig információs pontokon további bűnmegelőzési tanácsokkal segítik a vásárlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!