Végre!

2020.01.14. 07:00

Szerdán csökkennek az üzemanyagárak

Hiába a forintgyengülés, olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is szerdától. Szombathelyen ezzel megint lesz 400 forint alatti dízel, és 380 forint alatt is mérnek egy liter 95-ös benzint. A szakértők nem számítottak csökkenésre.

Bakos Ágnes

Fotó: Illusztráció

Bruttó három forinttal csökken a benzin és ugyanennyivel a gázolaj ára is szerdán. Ha a nagykereskedelmi árváltozás egy az egyben lecsapódik a kiskereskedelemben, vagyis a töltőállomásoknál, akkor 393 forint lesz a benzin és 48 forint a gázolaj átlagára országosan. Egyes töltőállomások árai között akár 50 forintos különbség is lehet, csak Szombathelyen is nagyok az eltérések a kutak árai között: a benzinnél 28, a dízelnél 32 forint.

Ezek a különbségek persze akkor is megmaradnak, ha minden kút érvényesíti az árcsökkentést. Abban az esetben a legolcsóbb benzin 377, a legdrágább pedig 405 forint lesz Szombathelyen szerda után. Gázolajnál 397 és 429 forint lesz, lehet a két szélsőséges szombathelyi ár szerdától.

Szakértők egyébként nem számítottak az üzemanyag­árak csökkentésére, sem az olajárváltozás, sem a forint devizapiaci mozgása nem mutatott erre. Az olajár nagy mozgást produkált a múlt héten a nemzetközi piacon: 65 és 70 dollár is volt hordónként. Közben pedig a forint gyengült az amerikai dollárral szemben a bankközi devizapiacon. Egyik tényező sem alapozza meg az árcsökkentést, az mégis lesz holnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!