Reformáció 500

2017.10.21. 15:00

A megújulás lendületéről vallott a két népszerű műsorvezető

Bényi Ildikó és Gundel Takács Gábor megannyi tévéműsor, illetve sportközvetítés vezetője, közvetítője. Sokat dolgoznak, de vajon honnét veszik az erőt, a megújulás lendületét a munkájukhoz, a magánéletükhöz, egyáltalán a mindennapokhoz?

A népszerű médiaszereplők, akik nem mellesleg a reformáció ötszázadik évfordulójához kapcsolódó hazai rendezvénysorozat nagykövetei is, erre adnak választ a Reformáció Emlékbizottság velük készített egyperces videóiban.

Bényi Ildikó a kisfilmben kifejti: Luther Mártonnak, aki 1517. október 31-én Wittenbergben kitűzte a reformáció 95 tételét, arra is hatása volt, ahogyan ma a munkáról gondolkodunk: hitt abban, hogy mindenkinek van hivatása. „Az én hivatásom a televíziózás” – mondja a műsorvezető, akiben 9 évesen fogalmazódott meg először, hogy televíziós szeretne lenni, és bár valóra vált az álma, a családja nélkül mégsem lenne teljes az élete. „Családi összetartás, összetartozás, felelősségvállalás, küldetéstudat és folytonos tanulásvágy, amelyek segítenek abban, hogy a nehezebb pillanaokban is megtaláljam magamban a megújulás lendületét” – vallja meg a tévés személyiség.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=51&v=MSZtQUkS9Ik

„Fontos megmutatni, hogy a reformáció ma is aktuális, láthatóvá kell tenni azokat a jelentős protestáns alakokat, akiknek elhivatottságából ma is erőt meríthetünk. Lorántffy Zsuzsanna például iskolaalapító, családanya, a 17. századi Magyarország egyik legönállóbb gondolkodású és legműveltebb asszonya volt. Miért ne lehetne példája a mában is erős inspirációforrás?„ – tette fel a kérdést egy korábbi nyilatkozatában Bényi Ildikó.

Gundel Takács Gábor a vele készült videóban a hitújító mozgalom kezdetét a világ egyik legjelentősebb médiaeseményének nevezi. Elmondja: míg Luther Márton plakátszegezéssel, levelekkel, a könyvnyomtatás és a prédikáció eszközével szólította meg kortársait, addig ő ezt a mikrofon segítségével teszi. Elárulja: bár az eszközei mások, őt is ugyanaz a gondolat vezérli, mint a félezer évvel ezelőtt élt német reformátort: ”mindig nyitottnak maradni a világra és mindig keresni a megújulás lendületét„. ”Utóbbi benne volt a reformációban, ott van bennem, és ott van bennetek is„ – biztatja hallgatóit a kisfilmben.

„Rengeteget köszönhetünk a reformációnak, amely valójában a hétköznapi ember életének minden apró szegletében ott rejtőzik. A megújulás örökös kihívás marad mindannyiunk számára, legyen szó munkáról, magánéletről, mindennapokról. Én erre gondolok a mikrofon előtt, és ezt tartom szem előtt akkor is, amikor kilépek a stúdióból” – nyilatkozta korábban a közkedvelt tévés.

Gundel Takács Gábor és Bényi Ildikó lesz a házigazdája a reformáció évfordulója alkalmából szervezett nemzeti megemlékezésnek is, amelyet a budapesti Pap László Sportarénában tartanak október 31-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában