legendák

2018.03.22. 19:58

Új anyaggal jelentkezik az Európa Kiadó

A zenekar négyszámos lemezének címe Nincs kontroll.

Budapest, 2013. október 4. Menyhárt Jenõ énekes, gitáros az Európa Kiadó együttes lemezbemutató koncertjén a budapesti A38 hajón 2013. október 4-én. MTI Fotó: Marjai János

A Menyhárt Jenő által vezetett kultikus zenekar március 23-24-én a hamarosan bezáró fővárosi Gödör Klubban dupla koncerten mutatja be az új dalokat.

A világ dolgait és életünk legszemélyesebb ügyeit egyszerre felvillantó dalokban jéghegyek, csokor vörös rózsák, Budapest és New York váltogatja egymást. A Nincs kontroll című EP az Európa Kiadó első megjelenése a 2016 végén megjelent ...Valahol lenni... című stúdióalbum óta – közölték a szervezők az MTI-vel.

A zenekar 2017 elején teljesen átalakult, a régi tagok közül Menyhárt Jenő énekes-gitáros mellett csak Gyenge Lajos dobos maradt, hozzájuk csatlakozott Bujdosó János gitáros, Tóth Zoltán Spenót basszusgitáros és Kálmán András billentyűs. A lemezen három vadonatúj dal – a Mindenki egyenlő, a Nincs kontroll és a Még egyszer újra – szerepel, valamint a zenekar történetének első stúdióban rögzített feldolgozása, a Balaton-féle Levert vagy.

„Vannak olyan mágikus pillanatok, amelyekben egyszerre történik a múlt, a jelen és a jövő. A Nincs kontroll EP néhány ilyen pillanat megragadására es megörökítésére tett kísérlet”

- mondta a lemezről Menyhárt Jenő. A lemez péntektől hallható valamennyi streaming felületen és fizikai formátumban is kapható lesz.

Az underground csapat a feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból alakult 1981-ben. Sok tagcserén ment át, játszott itt két legendás, azóta elhunyt gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is.

Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik – elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) -, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Dalaik ma már rockzenei klasszikusok, köztük a Küldj egy jelet, az Igazi hős, a Popzene, a Szabadíts meg vagy a Romolj meg.

Borítókép: Menyhárt Jenő egy A38-as koncerten / MTI Fotó: Marjai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában