Nemzeti összetartozás napja

2020.02.23. 12:00

Közös éneklésre hívja a világ magyarságát Szarka Tamás

Várják azok jelentkezését az interneten, akik a Ghymes együttes alapítója Kézfogás című dalának közös éneklésével szeretnék megünnepelni nemzetünk összetartozását június negyedikén.

Budapest, 2019. június 4. Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerzõ és diákok éneklik a Kézfogás címû dalt, a magyar összetartozás himnuszát a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen a Parlament elõtt 2019. június 4-én. Az Országgyûlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az elsõ világháborút lezáró trianoni békeszerzõdés aláírásának napját, június 4-ét. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző a tavalyihoz hasonlóan idén is közös éneklésre hívja a világ magyarjait június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján, amely 2010 óta a nemzeti összetartozás napja.

A program célja a nemzeti összetartozás erősítése.

Ahogy arról portálunk akkor beszámolt, 2019-ben ezen a napon 11 órakor a budapesti Kossuth Lajos téren több mint ötezer gyerek részvételével énekelte el Szarka Tamás a Kézfogás című dalt. Ezzel egy időben, szerte a Kárpát-medencéből, több száz település oktatási intézményének diákja is dalra fakadt. A hagyományteremtő szándékkal indított kezdeményezésről összefoglaló kisfilm is készült.

„A hazájuktól elszakított magyarokat az egységbe vetett hit tartja össze, és ez egyben megmaradásuk záloga is. A külhoni magyarság megőrizte nyelvét, kultúráját, nemzetéhez való ragaszkodását”

– olvasható a szervezők közleményében.

A felhíváshoz a kezfogas.eu oldalon lehet csatlakozni. A regisztráció után a Kézfogás című dalt egyénileg tanulhatják meg az érdeklődők, majd 2020. június 4-én 11 órakor a csatlakozó közösségek intézményeikben vagy településük emblematikus pontján együtt eléneklik azt. A szervezők kérik, hogy a regisztráltak a közös énekről készítsenek videofelvételt, és töltsék fel a rendezvény hivatalos Facebook-eseményéhez.

A dal szövege és zenei alapja ide kattintva érhető el.

Szarka Tamás

Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző, költő, a Ghymes zenekar alapítója. Több mint háromezer koncertet adott a világ huszonnyolc országában, négy nagykoncertet a Budapest Arénában, fellépett a Grammy-díjas Al di Meolával, a Harlem Gospellel és Miklósa Erikával. Első szimfóniáját 2006-ban mutatta be a Zeneakadémián. Egész estés darabokat írt Máriáról, Benyovszky Móricról, Dózsa Györgyről, megkomponálta az Üvegtigris 2. című film zenéjét. Éden földön című zenés fantasyját 2015-ben mutatta be a budapesti Nemzeti Színház. Megírta a 2018. augusztus 20-i budapesti tűzijáték zenéjét, amely Szent Istvánról és Magyarországról szól.

Borítókép: Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző és diákok éneklik a Kézfogás című dalt, a magyar összetartozás himnuszát a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen a Parlament előtt 2019. június 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában