Járvány

2020.03.24. 09:45

Támogatási keretet hoznak létre rászoruló művészeknek

Az EJI és az Artisjus az egyéni kérelmek elbírálását követően áprilisban és májusban folyósít szociális támogatást a rászorultaknak.

Budapest, 2015. március 21. Lakatos György fagottmûvész hangversenye a Fõvám téri Vásárcsarnokban 2015. március 21-én. Utcazenéléssel ünneplik Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulóját Budapest belvárosában a Bach in the Subways (Bach az aluljárókban) nevû mozgalomhoz csatlakozva. A német mester zenéje 5 helyszínen csendült fel a Magyar Rádió és a Doktoranduszok Országos Szövetsége kezdeményezésére, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) együttmûködésével. MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Rendkívüli szociális támogatási keretet hoz létre az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda azon könnyűzenei szerzők és előadók megsegítésére, akik a koronavírus miatt elmaradó előadásaik és más munkáik következtében vesztik el jövedelmüket.

A segélyezés összegeként az EJI 90 millió forintot, az Artisjus hasonló nagyságrendű, de nyitott keretet állapított meg – közölte az Artisjus kedden.

Mint írták, az egészségügyi veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradnak a közönség előtti élő rendezvények, ami az előadóművészeknek és szerzőknek jelentős jövedelem-kiesést okoz. „Bár az ilyen helyzet kezelése, a károk elhárítása elsősorban állami feladat, az EJI és az Artisjus mégis feladatának tartotta, hogy összehangolt lépéseket tegyenek a rászoruló előadók és szerzők megsegítésére.

A lehető legszélesebb körű segítségnyújtás érdekében a két szervezet együtt dolgozik, egyeztetik a kérelmeket annak érdekében, hogy minél több rászoruló művész kaphasson segítséget az egyik vagy a másik egyesülettől”.

Az EJI és az Artisjus az egyéni kérelmek elbírálását követően áprilisban és májusban folyósít szociális támogatást a rászorultaknak. A juttatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, amelyeket a művésztársadalom termel meg.

Gyimesi László, az EJI elnöke hangsúlyozta: az EJI alapfeladatának tartja tagjai érdekeinek teljes körű védelmét, valamint a hazai előadóművészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítását, amelyhez hozzátartozik a rendkívüli helyzetben nyújtott aktív segítség is. A szerzői oldalon támogatást nyújtó Artisjus Zenei Alapítvány kuratóriumi elnöke, Lakatos György fagottművész kiemelte: az Artisjus által végzett jogkezelési munkának világszerte fontos része a szociális szolidaritás is.

A rendkívüli szociális támogatást minden, a megadott feltételeknek megfelelő EJI vagy Artisjus által regisztrált előadóművész és könnyűzenei szerző kérheti. A kérelmeket kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, azokról a szervezetek gyorsított eljárással döntenek.

Borítókép: Lakatos György fagottművész hangversenye a Fővám téri Vásárcsarnokban 2015. március 21-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában