Ország-világ

2020.10.22. 14:40

Két és fél év fogházat kértek a rendőrre, aki halálos vadászbalesetet okozott Somogyban

Már az autóban sült el egy vadászfegyver, mert a rendőrtiszt nem tárazta ki a puskáját. A véletlen lövés az egyik társát a fején találta el. Esélye sem volt, hogy túléli.

Forrás: Shutterstock

A vádirat lényege szerint a vádlott tavaly február 25-én magaslesvadászaton vett részt egy hivatásos vadász társaságában Szóládon. A vádlott rendőrtiszt, a vadászat kezdetekor a saját vadászlőfegyverének tárába 3 darab lőszert helyezett el, majd azt csőre töltötte.

A magaslesvadászat befejezésekor – a vadászat folytatása érdekében – az elkövető beült a hivatásos vadász gépkocsijának bal hátsó ülésére, a fegyverét azonban nem ürítette, azt továbbra is csőre töltött állapotban, az ölébe fektetve szállította. Közben telefonhívást kaptak, hogy egy másik vadász vadat ejtett el a területen, ezért elindultak oda.

Útközben a rendőrtiszt az ülése mögé helyezte el a fegyvert az autóban, ami még mindig csőre volt töltve.

Később felpakolták a kocsi platójára az elejtett vadat, amiért mentek, és visszaültek az autóba. Ekkor a vádlott a gépkocsi bal hátsó ülésén ült és

igazgatni kezdte a lőfegyverét, ezzel vétlen lövést adott le, és a bal hátsó ablakon keresztül fejbe lőtte a sértettet, aki azonnal meghalt.

A vadászlőfegyvert mindig úgy kell kezelni, hogy az még véletlen működés esetén se okozhasson személyi sérülést, és a vadászterületen is ürítve kell szállítani. A rendőr ezeket az előírásokat megszegte, ezért a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt ellene a Siófoki Járásbíróságon.

Ennek a bűncselekménynek egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés a büntetési tétele. A nyomozó ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság előkészítő ülésén az elkövetőt, a beismerésre való tekintettel

2 év, 6 hónap fogház fokozatú szabadságvesztésre és 5 év fegyver viselésével járó foglalkozástól eltiltásra ítéljék el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában