kamu az egész

2020.10.16. 07:05

Letöltendő börtönt és pénzbüntetést kértek a termékbemutatós csalókra

Egészségügyi felmérésnek álcázott termékbemutatókon csaptak be főleg időskorú embereket. Több vidéki városban, 130 esetet derített fel a rendőrség.

Forrás: Shutterstock

A termékbemutató szervezői telefonon kutatták fel, és szív- és érrendszeri vizsgálatra hívták meg Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és Pápán a jóhiszemű idős embereket - írja az ügyészség. A vizsgálatokat, az illúzió megerősítése érdekében fehér köpenyes dolgozók végezték el, legtöbbször mindenféle egészségügyi végzettség nélkül, csak néhány esetekben működtek közre orvosok is.

Az egész helyzetben az volt a legdurvább, hogy annak érdekében, hogy a főleg nyugdíjas páciensekből vásárlók legyenek, hamis eredményeket gyártottak. Azt hazudták, hogy sokkal rosszabb az egészségügyi állapota a szűrésen résztvevőknek, mint valójában volt.

Ezzel megijesztették őket és pszichés nyomást gyakoroltak rájuk. Ebben a lelkiállapotban mutatták be nekik azokat a használhatatlan „csodatermékeket” – matrac, paplan, lágylézer készülék – amik majd segíteni fognak rajtuk és akár több százezer forint volt az áruk. A sértettektől ezekért a termékekért, 60 ezertől 900 ezer forint közötti összegeket kértek és többnyire kaptak is.

A BRFK IX. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói kiterjedt nyomozást folytattak le, amely hozzájárult a sorozat megszakadásához.

A két főszervező, mint felbujtó ellen 134 rendbeli csalás és 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette, egy értékesítő ellen 53 rendbeli csalás bűntette miatt, a két névleges közreműködő ügyvezető ellen pedig közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az ügyészség. A két főszervezőre és az értékesítőre letöltendő börtönbüntetést és közügyektől eltiltást kértek, a két névleges ügyvezetőt pénzbüntetését indítványozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában