Ország-világ

2020.11.25. 09:30

Nagyon durva! Hamis Covid-oltást kínálnak a Facebookon

Nagyon fontos figyelmeztetés: ne dőljön be azoknak, akik illegális úton ajánlanak oltóanyagot! Csak hivatalos helyről szabad majd beszerezni! Életveszélyes is lehet a hamisítvány, ha valaki azt gondolja, védett, pedig nem, de az is előfordulhat, hogy csak pénzzel húzzák le.

Forrás: MTI

Magyar közösségi csoportban megjelent koronavírus elleni vakcina hirdetésére bukkant a Ripost. Egy, a járvány miatt alakult Facebook-csoportban olvasható az a bejegyzés, amiben oltást árultak.

„Vásárolj COVID-19 elleni oltóanyagot. Ez még az első beszerzés, korlátozott mennyiségben kapható” – szól a hirdetés szövege. A hitelesség kedvéért egy fényképet is mellékelnek. Éppen olyan oltóanyag látható rajta, amivel másfél millió kínait már beoltottak. A Ripost megtalálta az eredeti képet, amiből kimásolhatták az oltóanyag fotóját.

A profilt, ami az oltást kínálja, november elején regisztrálták, és minden bizonnyal kamu. Megpróbáltak többet megtudni, írtak az „eladónak”, az üzenetük úgynevezett „felugró ablakba” került, vagyis rövid időn belül nyom nélkül eltűnt.

Ott üzletelnek, ahol a pedofilok

A jelek arra utalnak, hogy

az ügylet a dark weben zajlik, vagyis az internet sötét bugyraiban,

ahol például a pedofilok is képeket cserélgetnek. A magyarországi hirdető egy makaói WhatsApp-számot adott meg, de valószínűleg itt ül Magyarországon egy monitor előtt, és várja a jelentkezőket.

Külföldön már figyelmeztettek a szakemberek: ne dőljünk be azoknak, akik illegálisan koronavírus-oltóanyagot kínálnak. Először is,

aki pénzt küld, valószínűleg soha nem látja viszont – és oltóanyagot sem fog kapni. Ha mégis, akkor még nagyobb bajba kerülhet. Az életveszélyes is lehet, ha azt gondolja, hogy védett és mégsem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában