Ország-világ

2020.12.14. 08:37

A lyukas sajt modellje tökéletesen szemlélteti, hogyan épül fel a járvány elleni védekezés

A járvány elleni védekezés egyetlen lépése sem véd meg önmagában, ezek egymásra épülnek és kivédik egymás gyengeségeit. Ezt a virológusok sajtszeletek segítségével mutatták meg, az ábrát pedig lefordították és megosztották a pécsi virológusok saját közösségi oldalukon.

Forrás: Shutterstock

A lyukas sajt modellje tökéletesen szemlélteti, hogyan épül fel a járvány elleni védekezés. A módszereket sajtszeletekkel illusztrálják, mindegyik lyukas, mert mindegyiknek megvannak a maga gyengeségei. Csak amikor a „sajtszeleteket” egymás mögé rakjuk, vagyis minden lyukat lezár valamelyik következő „sajtszelet”, akkor lehet megállítani a vírus útját – írja a Ripost.

A virológusok ábrája a járvány elleni védekezés intézkedéseit két nagy kategóriára osztja: az egyéni és a társadalmi felelősségre. Először azokat veszik számba, amik az egyénen múlnak, amit mindannyian megtehetünk a védekezés érdekében: távolságtartás, az érintkezések csökkentése, maszkviselet, kézhigiénia és a köhögési etikett betartása, az arc érintésének kerülése. Ezeket erősítik a társadalmi intézkedések: a gyors és hatékony tesztelés, a betegek elkülönítése, gyakori szellőztetés a munkahelyeken, az állami kommunikáció és támogatás, a járványügyi helyzetnek megfelelő korlátozások. A védekezések sorát a vakcinák zárják.

A kisegér bármelyik réteg sajtot megeheti, kirághatja – szemléltetik a virológusok, mi történik, amikor a védekezési láncból egy-egy elem kimarad vagy sérül.

Ha elegendő „sajtszelet”, azaz egymásra épülő védekezési mechanizmus van, akkor nehezen jut át a koronavírus a „lyukakon”. Ezért kell a lehető legtöbbet betartani.

Fotó: Ripost

A sajtmodellezést 1990-ben James Reason, a Manchesteri Egyetem professzora találta ki, ezzel szemléltette, hogyan lehet csökkenteni az emberi tévedések kockázatát, hogyan lehet megelőzni, tudatosan akadályokat közbeiktatva. Azóta széles körben használják a modellt az egészségügyben, a kockázatkezelésben és a repüléstervezésben is. M. Mackay ausztrál virológus alkalmazta a Covid–19-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!