Ez a szakember logikája

2020.12.11. 05:53

A virológus elárulta, melyik vakcinát választaná és mi alapján döntött

Rusvai Miklós leszögezte, ha több vakcina is lesz a piacon, ő elsősorban a gyártási technológia alapján döntene.

Egészségügyi dolgozó elõkészíti a koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát, mielõtt beadná egy önkéntentesnek egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én. Az új vakcinát Szputnyik V néven regisztrálták és most kezdik a tömeges tesztelést.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Ilnyickij

Számos vakcina fejlesztése zajlik párhuzamosan, így jogosan merül fel az átlagemberben a kérdés: vajon melyik a jobb? Ha több is elérhető lesz, melyiket válasszam? Mi magunk sem tudunk dönteni, emiatt úgy határoztunk: kikérjük a szakember véleményét – írja a Bors.

„A tiszta RNS-vakcinák rendkívül hatékonyak, nagyon tiszták és elvileg semmilyen mellékhatásuk nincs, így én elsősorban MRNS-vakcinát választanék, feltéve, ha lesz ilyen a magyar kínálati piacon”

– magyarázta a Borsnak Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató. Hozzátette, ebből a technológiából egyelőre két amerikai – Pfizer/BioNTech, Moderna – áll az engedélyeztetés folyamata előtt.

Érdemes érzelmek nélkül, szakmai érvek alapján dönteni
Fotó: YouTube

 

Majd azzal folytatta, ha ilyen vakcinát nem engedélyeznek idehaza, akkor másodjára vektor vakcinát választana.

„A vektorvakcina szintén modern és hatékony, ebből a típusú gyártási technológiából az angol és az orosz áll engedélyeztetési folyamatok előtt.

Legkevésbé a harmadik típusú technológiát adatnám be, vagyis az elölt vírust tartalmazó vakcinát, ilyen típusúak közül a kínai áll jelenleg tesztelés alatt”

– magyarázta.

Azt azonban hangsúlyozta, hogy

a magyar szakemberek által jóváhagyott vakcinák minden esetben biztonságosak és hatékonyak, így nyugodt szívvel beadathatók.

„Abban bízom, hogy a közeljövőben több vakcina is engedélyt kap idehaza, hiszen akkor jóval könnyebb lesz a választás.

Azonban akárhogy is lesz, a legfontosabb a járvány megfékezése, ami csak vakcina általi immunizálással érhető el” – hangsúlyozta.

Addig pedig minél gyakrabban mossunk kezet, mindenhol hordjunk maszkot és ugyanilyen fontos, hogy távolságtartás szükséges.

Borítókép: Egészségügyi dolgozó előkészíti a koronavírus elleni vakcinát, mielőtt beadná egy önkéntesnek egy moszkvai kórházban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában