még nincs vége

2020.12.31. 12:55

Akár még hónapokig lehetnek rengések – Magyarországon is lehet rá számítani

Akár hónapokkal később is tartani kell a hét halálos áldozatot követelő horvátországi földrengés utórezgéseitől. Ezek között lehetnek egészen komolyak is, amelyek nagyobb károkat is okozhatnak, és a szakértő szerint hazánkban is tartani kell hasonló erejű földrengéstől.

Egy épület romjainál katonák Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségû földrengés volt Közép-Horvátországban.

Forrás: MTI/AP

Fotó: -

A horvátországi 6,4-es erősségű földmozgást Magyarország több pontján is lehetett érezni. A magasabb épületek helyenként szabályosan kilengtek. Először Pécsről és Budapestről érkeztek bejelentések. Volt, aki a 7. kerület egyik irodaházában érezte, ahogy meglendül az épület, mások Zuglóból a csillárok, a kanapé megmozdulásáról számoltak be. Az Időkép egyik munkatársa a 11. kerületben egy 7. emeleti lakásban észlelte az épület meglendülését, de a földrengés elérte Balatonszemest is. Zalalövőn a szekrények mozdultak meg, Kő­bányán másodpercekig kilengett egy épület.

Többek között Dunaújvárosban, Kaposváron, Szekszárdon, Érden, Veszprémben, a Balatonnál, Nagykanizsán, Pécsen és Zalaegerszegen is érezték a földmozgást.

A szerdai összesítő szerint elenyésző számú kárt jelentettek be hazánkban a biztosítóknak a horvátországi földrengés miatt. A legtöbben betört ablakokról, megrepedt falakról, megrongálódott ingóságokról számoltak be.

Heten haltak meg a horvátországi földrengésben, rengeteg épület megsemmisült
Fotó: Bors / Reuters

 

A keddi természeti katasztrófa után szerdán máris bemértek egy 5,2-es erősségű utórezgést, és a szakértő szerint ezekre még hetekkel, hónapokkal később is számítani kell.

A főrengést követték a szerdaihoz hasonló, erőteljes rengések, három-négy perccel később volt egy 5,2-es magnitúdójú, ami önmagában is nagy rengés. Pár percre rá egy 4,3-as, és azóta számos 3,5-nél erősebb mozgás volt

– mondta a Borsnak Tóth László szeizmológus.

– Pár óra leforgása alatt mintegy 170 kisebb-nagyobb utórengést regisztráltunk. Ilyenektől még hosszabb ideig kell tartani, ezek között félő, hogy lehet 5 és feles, de akár hatos erősségű is. De majd folyamatosan csökken a számuk és gyengülnek.

Tóth László, szeizmológus
Fotó: Bors / ATV

Amit nagyon fontosnak tartok még elmondani, hogy Magyarországon is lehet számítani földrengésre. Ez nem ijesztgetés, de ne csukjuk be a szemünket, akár ugyanolyan erős földrengés is megrázhatja hazánkat, mint a mostani horvátországi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában