borzalmas baleset

2020.12.18. 05:55

Ledarálta a faaprító a 23 éves Rolandot – Pénzbírsággal megúszhatják a felelősök

300 ezer forint büntetés egy ember életéért? Egy szolnoki fűrészüzemben meghalt az egyik munkás, de azt nem elehetett kideríteni, hogy milyen körülmények között került abba a gépbe, ami a halálát okozta.

Forrás: Shutterstock

Több mint három és fél évvel ezelőtt történt, de még mindig nem született jogerős döntés egy 23 éves fiatalember szörnyű halálával kapcsolatban. R. Roland egy fafeldolgozással foglalkozó szolnoki cég telephelyén munkavégzés közben halt szörnyet még 2017. március 27-én.

A férfi a lábával próbálta elmozdítani az elakadt fa anyagot, de az óriási daráló a végtagjánál fogva berántotta.

A Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat két munkahelyi vezető ellen, akik a munkavégzés irányításával és ellenőrzésével foglalkoztak. Értesüléseink szerint az ügy tavaly átkerült a Kecskeméti Járásbíróságra, ahol – mint a Bors megtudta – 2020. október 14-én elsőfokú ítélet született. Ugyan az ügyészség eredetileg felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott, a felelősök még ennél is olcsóbban megúszták – írja a Bors.

Ezen a telepen történt a tragédia
Fotó: Bors

 

– Nem jogerősen 300-300 ezer forintos pénzbüntetést kaptak. Az indoklás szerint az elítéltek tudtak arról, hogy egyes munkavállalók szabálytalanul rendszeresen felállnak a faapríték darálósor szalagjára, hogy kimozdítsák az elakadt faanyagot. Emiatt többször figyelmeztették őket, de a munkavégzés alól egyszer sem kaptak eltiltást. Ezért terheli őket a felelősség, de azt nem lehetett megállapítani, hogy a sértett halálához is ez a rossz gyakorlat vezetett volna.

Azt ugyanis nem tudni, hogy a férfi milyen körülmények között került a gépbe

– tájékoztatta a Borsot dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője.

Megdöbbentő, de a tragédia előtt egy évvel Roland egyik kollégája is balesetet szenvedett. Jánosnak a fél karját kellett amputálni, miután az beszorult az egyik gépbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában