végső búcsú

2020.12.11. 08:36

Négylovas hintóval kísérik utolsó útjára Kis Grófo édesapját

Óriási a készülődés Szolnokon, ugyanis már építik a múlt héten koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Kis Grófo édesapjának, id. Kozák Lászlónak a kriptáját.

Forrás: Bors

A Blikk alapján a Bors azt írja, hogy a famíliának nincs könnyű dolga, hiszen a mérhetetlen fájdalom mellett a járványügyi szabályokat és a roma hagyományokat betartva kell, hogy elbúcsúzzanak szerettüktől. A temetésen ott lesznek az ország vajdái is, mivel Grófo egész életében ápolta az autentikus roma kultúrát, ami szerint az elmúlás az élet része, a temetés pedig az elhunyt egész élete, tettei előtti tisztelgés, ezért ünnep is tulajdonképpen.

„A virrasztást az esti kijárási tilalom miatt kora délutántól tartjuk, hogy mindenki időben hazaérhessen. Grófo asztalára minden vasárnap töltött káposzta került, így a halotti toron is a kedvencével kínálják majd a vendégeket”

– mondta a lapnak Lendvai János, Grófo jó barátja, aki a magyarországi vajdák szóvivője, illetve a temetés körüli teendők intézésébe is besegít.

„A szertartásra az ország minden szegletéből érkeznek vajdák, már intézzük az engedélyeket, hogy a kijárási tilalom ellenére is jelen lehessenek.

Rengeteg gyászoló várható jövő szombaton a szolnoki temetőbe, ahol a legendás zenész mellé helyezik legkedvesebb tárgyait, elhúzzák kedvenc nótáit. Grófo tamburán játszott, a hangszere mellett kedvenc ruhái, szerettei fotója is mellé kerülnek a koporsóba, illetve a 4x4 méteres kriptába.

Az biztos, hogy oláh cigány nyelven is elköszönünk tőle. A katolikus egyház imáival adjuk lelkét az Úrnak, és cigányzeneszóval kísérjük a négylovas hintóban lévő koporsóját utolsó útjára” – mesélte a pompás temetés részleteit Lendvai, aki hozzátette:

A jelenlegi szabályok szerint ötven ember tartózkodhat egy helyiségben, amit szigorúan betartanak majd. A temető szabad tér, ott bőven akad hely, hogy a gyászolók betartsák a másfél méteres távolságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!