nem tarthat már sokáig

2021.01.08. 15:45

Kiderült, hogy meddig tartanak még a földrengések Horvátországban

Hetek óta retteg Horvátország a fölrengések miatt. Juhász Árpád geológus elárulta, hogy meddig tarthatnak még a földmozgások.

Forrás: life.hu / AFP

Horvátországban hetek óta földrengések vannak, Juhász Árpád geológus a Blikknek mondta el, hogy mikor érhetnek véget a földmozgások.

„Azt gondolom, pár héten belül véget ér a földrengés. A földmozgásokat akár több tucat utórengés is kísérheti, de néhány hónapnál nem tarthat tovább”

– magyarázta a geológus.

Juhász Árpád azt is elárulta, mi áll a gyakori földrengések hátterében.

Fotó: Bors

„A kontinensek, a kőzetlemezek nagyon lassan mozognak, évente millimétereket. Az afrikai kontinens nekitolódik az európainak, egy idő után a mélyben nem bírják tovább a feszültséget és eltörnek. Ez tulajdonképp a földrengés. Az afrikai lemez az Adriai-tenger északi részén alábukik, ez hozta létre a Dinári-hegységet. Itt vannak azok a magas hegyek is, amelyek között sok kilométeres alagutak visznek keresztül” – nyilatkozta Juhász.

A geológus szerint az idei nyarat nem befolyásolják a jelenlegi földmozgások, addigra bőven véget érnek – írja a life.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában