Ország-világ

2021.01.05. 09:40

Könnyen lehet, hogy eddig rosszul viselte a maszkot

Alig látott kellékből egy év alatt elengedhetetlen kiegészítővé léptek elő az arcmaszkok – azonban a koronavírus-járvány miatt elterjedő textildarab sokaknak okoz komoly fejtörést és napi bosszúságot. Alighanem ők azok, akik eddig rosszul vagy rossz maszkot viseltek!

Forrás: Shutterstock

Bepárásodik a szemüvege? Nem kap rendesen levegőt a maszk alatt? Lecsúszik az arcáról vagy épp a fülét vágja? Alighanem rossz maszkot visel – vagy épp jót, csak rosszul. És akkor még az egyszer használatos orvosi maszkokról nem is ejtettünk szót...

Hiába a vakcina, a szakemberek szerint a maszkok és a távolságtartás még jó ideig velünk maradnak – így fontos, hogy ez az egy év alatt a semmiből a legfontosabbá előlépett kiegészítő valóban kényelmes legyen, és ne okozzon gondot a napi használat során.

A Daily Mail Australia több szakértőt kérdezett meg arról, mi az, amit a maszkválasztásnál elrontunk – szemlézte a Bors a cikket.

Így lehet kényelmes a maszk

1. Így kap benne a legjobban levegőt

Sokan panaszkodnak arra, hogy nem kapnak rendesen levegőt a maszk alatt. Ezt a problémát már a maszkvásárlásnál ki lehet küszöbölni: válasszon lélegző anyagokat, mint például a 100 százalékos pamut! Ugyancsak hasznos lehet, ha pár csepp illóolajat tesz a maszkra. A legjobb a borsmenta vagy a levendula.

2. Így nem párásodik be a szemüvege

A szemüvegesek közel egy éve szenvednek a szemüvegük bepárásodása miatt. A szakértők szerint pár egyszerű trükkel ez a probléma is elkerülhető. A legjobban akkor járunk, ha olyan maszkunk van, aminek a felső ívét drótszállal igazíthatjuk teljesen az arcívünkre. Ha ilyen lehetőségünk nincs, hajtogassunk csíkká egy papírzsebkendőt, és azt tegyük a maszk felső íve alá!

3. Így nem fülled be a maszk alatt az arca

Válasszon az arcformájának megfelelő méretű maszkot! Ha hosszú haja van, ahelyett, hogy kiengedve hordaná, most inkább fogja össze!

4. Így nem vágja a fülét

Sokaknak vágja a fülét a maszk pántja. Ebben segíthet az állítható pánt.

Így hordja az eldobható orvosi maszkot!

Míg sokan a textilmaszkok mellett tették le a voksukat, mások az egyszer használatos, eldobható orvosi maszkokra esküsznek – ám ezekkel kapcsolatban is van némi zavar a fejekben.

Az ilyen maszkoknak van egy kék és egy fehér oldaluk. Mindig a kék oldalnak kell kifelé lennie. Ez azonban nem minden, hiszen van egy teteje és egy alja is – bár ezt elég könnyű megtalálni a belehelyezett drótnak köszönhetően, aminek az orra kell ráfeküdnie.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!