Bulvár-celeb

2021.10.11. 12:50

Kétszer halt csecsemőhalált Szinti, most már kitűnő tanuló

Kétszer halt csecsemőhalált a 8. osztályos kislány, aki hetvenöt százalékos agykárosodásból küzdötte fel magát. Mostanra már kitűnő tanuló, aki adventi koszorúkat készít édesanyjával, szabadidejében pedig meditációval enyhíti testi és lelki fájdalmát.

Forrás: Metropol

Kétszer halt csecsemőhalált a 8. osztályos Szinti, aki most már kitűnő tanuló. A 15 éves kislány és édesanyja, Biró Evelina azzal tölti a szabadidejét, hogy különböző díszeket – kopogtatókat, asztaldíszeket és karácsonyi koszorúkat – készít, amiket később elad az érdeklődőknek – írja a Metropol.

A pénzt a 15 éves, kerekesszékes tinédzser kapja meg zsebpénznek. Az, ahogy eljutottak odáig, hogy most ezt csinálhassák, nem mindennapi történet. Szinti küzdelméről az agykárosodás ellen és a mindennapok nehézségeiről édesanyja, Evelina beszélt a lapnak.

Azért kezdett koszorút készíteni, hogy fejlődjön a finommozgása

„Három évvel ezelőtt kezdtük el ezt az egészet, de azt tudni kell, hogy nem volt semmilyen kézügyességem még nekem sem, amikor belevágtunk” – mesélte Evelina, aki annak idején újabb hobbit keresett, amivel Szinti finommozgását tudják fejleszteni. Így talált rá a koszorúkészítésre. Az ötlet azonban nem teljesen az ő fejéből pattant ki.

Fotó: Metropol

„Nézegettem a Facebookot, hogy mit lehetne csinálni, és van egy nagyon kedves családi barátunk, akinek a kislánya nagyon ügyes. Az első két koszorúnkat az ő segítségével készítettük el, és ahogy fejlődtünk, úgy kezdtük fokozatosan eladni őket. Mostanra persze rengeteget fejlődtünk” – mondta el az anyuka, aki nagyon büszke rá, hogy a Vásárolj Szintiért Facebook-csoportban árulják az elvihető díszeket.

„Szinti Verbalióval, egy tabos program segítségével kommunikál, és így az ízlésének megfelelően készítjük a koszorúkat. Van olyan is, hogy nekem van egy elképzelésem, de neki az nem tetszik. Ilyenkor rám szól, hogy díszítsünk másképpen” – tette hozzá nevetve.

Ez életmentő műtét lesz számára

Már egy éve folyamatosan húzódik a műtét, ami Szinti állapotán nagyon sokat javítana, hiszen már mindennaposak a fájdalmai 87 százalékos gerincferdülése miatt.

„November 2-án találkozunk az altatóorvossal, szóval most sürget az idő, hogy minden vizsgálatot megcsináljunk” – mondta el az anyuka, aki már nagyon szeretné, ha túlesnének a számukra életmentő műtéten.

Fotó: Metropol

„Már 2021. januárban ki voltunk írva egyszer, de a Covid miatt az egész csúszott. Ha tb-alapon nem jön össze, akkor magánúton kell elvégezni a vizsgálatokat, és az úgy súlyos pénzekbe kerül. Nyilván az ember ilyenkor nem ezt nézi, hogy mennyibe kerül majd, hanem, hogy be kell jussunk a műtétre november 2-án, teljesen felkészülve” – mondta Evelina, aki nem csak amiatt izgul, hogy meglesz-e minden szükséges lelet a műtéthez: az utána lévő időszak is nehéz lesz számukra.

Fotó: Metropol

Hároméves koráig magatehetetlen volt, most kitűnő tanuló

„Szinti egészségesen született, de kétszer is meghalt a kezemben, bölcsőhalálban. Hároméves koráig teljesen magatehetetlen volt, 75 százalékos fogyatékosként szerepelt az agykárosodás miatt.

Azóta két őssejtes beavatkozáson vagyunk már túl” – mesélte az anyuka, majd hangsúlyozta: Szinti azóta elképesztően sokat fejlődött, mindezt azért, mert egyikük sem adta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában