Nincs már messze

2021.11.24. 11:02

Kiderült, mikor jön a havazás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből kiderült, mikor számíthatunk havazásra.

A meteorológiai szolgálat közösségi oldalán osztotta meg, hogy a következő napokban mikor és hol a legvalószínűbb, hogy havazni fog. Mint írták, az európai időjárási helyzet gyökeresen átalakul.

Magyarország egy ütköző vagy keveredési zónában lesz majd.

Több mediterrán ciklon is átvonulhat felettünk, ez magában foglalja, hogy a szokásosnál is nagyobb a bizonytalanság a csapadékmennyiségben és a halmazállapotban is.

„A pénteki légörvény esetén főként az északnyugati, nyugati határvidéken és a Dunántúli-középhegység magasabb részein van esély halmazállapot-váltásra (havas esőre, hóra), másodsorban pedig az Északi-középhegység csúcsain.

Vasárnap a hideg légtömeg már délkelet felé mozdul el, ekkor a Dunántúl északnyugati felén tovább növekszik a hó, havas eső esélye, de a megmaradás a síkvidéki részeken (körülbelül 250–300 méter alatt) kevésbé valószínű” – írták a bejegyzésben. Hozzátették, hogy néhány száz kilométeres változás a ciklonpályákban jelentős változást okozhat a csapadék mennyiségében és a halmazállapotban is – szúrta ki a Bors.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!