Jön a tavasz!

2022.01.24. 15:56

Vörsre érkezett meg az ország első gólyája

Hétfőn hajnalban megérkezett Kele, az ország első gólyája Vörsre.

Somogyi községben a lakosok örömmel fogadták a hír, ugyanis Kele továbbviszi a hagyományt, melyet társa, Charlie kezdett. Ő korábban 14 évig köszöntötte elsőként a tavaszt 2011-ig bezárólag, ezzel a falu jelképévé vált. 

2020-tól Kele, Charlie egyik fiókája, ismét a tavasz első hírnökeként vette birtokba a családi fészket. 

A gólyát, ahogy az ABC-t is, ahol a fészek található Fekete István emlékére nevezték el. Ugyanis Fekete István, vagy ahogy a helyiek is nevezték, a berki ember, közvetlenül a fészek mellett, a vörsi templomba járt az Úrnapi misére. Abba a híres templomba, amely helyet ad Európa legnagyobb beltéri, templomban található betlehemének, olvasható a település közleményében - írja a sonline.hu.

– Nagy nap a mai nekünk, a gólya jelképe sokat jelent számunkra – mondta Farkas Dezső, Vörs alpolgármestere. – A tavalyi évben készítettünk el egy 7-részes gólyaútvonalunkat, amelynek keretében az ide látogató emberek meg tudják tekinteni a nevezetességeinket. 

Általában február elején szokott érkezni, meglepődtünk mi is, milyen korán jött. Gondoskodni fogunk róla, hogy minden a legnagyobb rendben legyen

 – összegezte Farkas Dezső

Vörs, a Kis-Balaton fővárosa nemcsak Magyarország első gólyájával büszkélkedhet: Európa legnagyobb beltéri betleheme is a legutóbbi karácsonyi ünnepek idején is több tízezer látogatót vonzott a településre. Valamint a tavalyi évben átadták Gulyás József emlékművét is. A vörsi kócsagőr volt Magyarország első nemzetvédelmi őre, aki megmentette a Kis-Balaton kócsagállományát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában