Csak idő kérdése és nálunk is lesz

2022.08.09. 04:00

Veszélyes vírus ütötte fel a fejét Európában – a fertőzés gyorsan terjed

Eddig öten haltak bele a betegségbe.

Olaszországban minden nyáron rengeteg a szúnyog, ami a meleg, párás levegő miatt van. Az olaszok erre minden évben fel is készülnek, s megtesznek mindent a szúnyogcsípések ellen.

Ám idén már a nyugat-nílusi lázat okozó Culex-szúnyogok támadására is számítaniuk kell, jobban, mint eddig bármikor.

A vírus felfedezése óta olyan területekre is eljutott, ahol korábban senki nem számított volna a  felbukkanására. Mára az Antarktisz kivételével minden kontinensen ott van, az Egyesült Államokban pedig vezető a szúnyog okozta betegségek között.

Európában ugyanakkor nem túl gyakori: július 27-ig mindössze 55 esetet találtak, azonban ezek közül 42 Olaszországban következett be. Ez az adat háromszorosa a görög esetszámnak (12), míg Szerbiában 16, Szlovákiában pedig 1 beteg kapta el a fertőzést 2022-ben.

Aggodalomra az ad okot, hogy azok közül, akik elkapták a vírust és akiknél a nyugat-nílusi láz kialakult, július végéig öten haltak bele a betegségbe.

Az elmúlt héten az Olaszországban bejelentett fertőzések száma augusztus 4-ig 94-re emelkedett, és csak egy hét alatt 52 új esetet regisztráltak. Ötről hétre nőtt a vírus teljes halálozási száma is az elmúlt héten, öten a Veneto régióban, egy Emilia-Romagnában és egy Piemonte-ban. Az olaszországi megbetegedések nagyrészt északra összpontosultak, a venetói Padova városát tekintik a vírus központjának.

A betegség szúnyogcsípéssel terjed, ám a legtöbb embernél valójában egyáltalán nem jelentkeznek tünetek, míg azoknál, akiknél igen, 2–14 nappal a csípés után észlelhetőek. A legfőbb tünet általában a láz, amelyet influenzaszerű tünetek kísérnek, például fejfájás, testfájdalmak és hasmenés.

Ritka esetekben a vírus encephalitist vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely akár végzetes is lehet.

A nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek kevesebb, mint 1 százalékánál (150-ből 1-nél) alakulnak ki a legsúlyosabb tünetek, és 1000 fertőzöttből csak 1 hal bele a vírusba.

Azok, akiknél csak enyhe tünetek jelentkeznek, a fertőzöttek 20 százaléka, néhány nap vagy legrosszabb esetben néhány hét alatt túljutnak a víruson.

Az idősek sebezhetőbbek a vírussal szemben, mint a fiatalok, Olaszországban a legtöbb áldozat a 70-es,  80-as évei végén jár – írja az Euronews nyomán a life.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában