Bulvár-celeb

2022.10.21. 17:13

Ezzel a 4 trükkel turbózza fel Rusvai Miklós az immunrendszerét

Csodák nincsenek, egyszerű hétköznpi praktikák vannak.

Forrás: Ripost

Fotó: Markovics Gábor

Dr. Rusvai Miklós virológustól azt kérdezte a Ripost, hogy lehet az őszi-téli időszakot minél egészségesebben átvészelni.

„Fontos, hogy sokat legyünk szabad levegőn, kiránduljunk, és minél több napfényt szívjunk magunkba. A száraz, borús, hűvös idő is megfelelő erre, de az esős, ködös, nyirkos időben inkább ne menjünk” – tanácsolta a szakember, majd folytatta: 

 

„Változatosan és egészségesen kell étkezni, illetve a rendszeres testmozgás is jótékony hatású.”

 

A vitaminbevitel is fontos

„Az E- és D-vitamin mindig szükséges a szervezet számára, az őszi napokon pedig még inkább szükség van mindkettőre. A D-vitamin bevitelét borús időben érdemes kipótolni, mivel ekkor nem képződik a szervezetünkben. Köztudott, hogy ez a vitamin napfény hatására termelődik a bőrünkben, így ősszel és télen hiány lehet belőle. Fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a 

 

felnőtteknél a D-vitamin bevitel 2000 nemzetközi egység legyen naponta.

 

„Az E- és az A-vitamin hámvédő vitamin, így mindkettő a bőr, a nyálkahártya, és a légutak hámsejtjeit védi. A vírusok a légúti nyálkahártyán keresztül jutnak be, így fontos erősíteni ezt” – tanácsolta Rusvai doktor. „Mivel a C-vitamin kiürül a szervezetből, naponta fontos ennek a bevitele. 

80-100 mg a napi dózis, de ha valaki sok déli gyümölcsöt, savanyúságot, paprikát fogyaszt nyersen, akkor ezekkel az ételekkel is beviheti  a C-vitamint. A rendszeres pótlása azért is szükséges, mert ez játszik szerepet a gyulladásos folyamatok csökkentésében. A fertőzést ugyan nem akadályozza meg, de ha például már kialakult egy légúti gyulladás, a gyógyulásban segíthet.”

Rusvai Miklós kiemelte, hogy a fertőzést megakadályozni nem tudjuk, hiszen a környezetből folyamatosan jönnek a fertőző kórokozók, amiket belélegzünk. 

A betegséget elkerülni ezzel nem lehet, de a kimenetelét befolyásolja az immunrendszer, a nyálkahártya épsége, a vérkeringés és sok minden más. Mint mondja, felesleges fertőzésveszélynek ne tegyük ki magunkat, a zsúfolt helyeket kerüljük, és minden olyan környezetet, ahol sok fertőzött lehet.

Összefoglalva tehát a 4 tipp:

  1. Kiránduljunk, legyünk szabad levegőn
  2. Változatos, egészséges étkezés
  3. Rendszeres testmozgás
  4. Megfelelő vitaminbevitel

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában