Bulvár-celeb

2022.10.25. 00:31

Látványos napfogyatkozás lesz ma Magyarországon

Utoljára 2015-ben volt látható részleges napfogyatkozás Magyarország területéről, ezért is kecsegtet különleges élménnyel az október 25-én, kedden a déli órákban országosan megfigyelhető különleges jelenség.

Fotó: Shutterstock / Grisha Bruev

De mi is az a napfogyatkozás?

Napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld és a Nap között áll, vagyis kizárólag csak újhold idején. Mivel a Hold és a Föld pályasíkja 5,15 fokot zár be egymással ezért nem minden újholdkor takarja el a holdkorong a Napot, hanem csak akkor, ha a Hold – a Föld bizonyos részéről nézve – pontosan elfedi a Napot.

A Hold Földtől számított közepes távolsága 384 400 kilométer, de ez nem tekinthető állandó értéknek, mert földközelség idején ez a távolság 363 104 kilométerre csökken, földtávolságkor pedig 405 696 kilométerre nő. Újholdkor tehát ahhoz, hogy a Hold teljesen eltakarja a Napot,

mindkét égitest látszólagos átmérőjének egyformának kell lenni, és pontosan egy síkban kell állniuk.

Ilyenkor beszélünk teljes napfogyatkozásról.

Ha a teljes napfogyatkozás idején a Hold éppen apogeumban van, vagyis a Földtől maximális távolságra áll, kisebb látszólagos átmérője miatt a Nap pereme ilyenkor izzó gyűrűként öleli körül a Holdat, ezt nevezik gyűrűs napfogyatkozásnak – írja az Origo.

Részleges napfogyatkozás esetén a holdkorong nem takarja el teljesen a Napot, hanem annak csak kisebb-nagyobb részét fedi el. 

Ilyen típusú napfogyatkozást láthatunk hazánk területéről 2022. október 25-én, kedden.

Budapestről nézve a Hold délelőtt 11 óra 18 perckor lép be a napkorong elé.

A fogyatkozás legnagyobb fázisát délután 13 óra 25 perckor éri el, ekkor a fővárosból nézve mintegy 33 százalékos lesz a napkorong kitakarása. 

Az ország különböző területein azonban más és más lesz a kitakarás mértéke. Legjobban az északkeleti területeken fogja elfedni a holdkorong a Napot, itt a kitakarás 39 százalék körül várható. 

Ezzel szemben az ország délkeleti régiójában 28 százalékos lesz a fedettség.

A Magyarországról kedden látható részleges fogyatkozás szimulációs ábrája a napkorong kitakarásának maximális mértékét mutatja be
Fotó: SVÁBHEGYI CSILLAGVIZSGÁLÓ/STELLÁRIUM

A résleges napfogyatkozás délután 13 óra 33 perckor ér véget, a Hold ekkor fog kilépni a napkorong elől.

A keddi napfogyatkozás a Föld egyetlen pontjáról nézve sem lesz teljes.

A napkorong legnagyobb, 82 százalékos kitakartsága a szibériai Ob folyam mentén, Szalehard környékén lesz megfigyelhető. A jelenség szinte egész Európából, Nyugat-Ázsiából, valamint Északkelet-Afrika egy részéről fog látszani.

A hazánk területéről utoljára megfigyelhető részleges fogyatkozás idején, 2015-ben 59 százalékos volt a fedettség, de a keddi napfogyatkozás során is észlelhető lesz a megvilágítás csökkenése, valamint a fény és a színek fakulása. 

Aki elmulasztja a keddi részleges napfogyatkozás megfigyelését, annak öt évet kell várnia a következő, Magyarországról is látható részleges fogyatkozásig.

A 2027. augusztus 2-i fogyatkozás során 47 százalékos lesz a napkorong kitakarása. Ha valaki ennél hamarabb szeretne napfogyatkozást látni, annak a 2026. augusztus 12-én Dél-Spanyolországból látható teljes fogyatkozás megtekintése lehet a legközelebbi látványos égi esemény.

Senki ne akarja megfelelő védőeszköz nélkül figyelemmel kísérni a napfogyatkozást, mivel az rendkívül súlyos szemkárosodáshoz, sőt, akár vaksághoz vezethet! 

Ha valaki védőszemüveg vagy más megfelelő védőeszköz nélkül nézi a Napot, akár már pár másodperc után is maradandó károsodást szenvedhet a szeme.

A fogyatkozás szabad szemmel való megfigyeléséhez legjobb eszköz a kifejezetten erre a célra gyártott egyszerű papírszemüveg, amelyet speciális napszűrő fóliával gyártanak.

Ezzel biztonságosan belenézhetünk az izzó napkorongba. Nem ajánlott sem a kormozott üveg, sem pedig például a CD-lemez, mivel ezek szűrőhatása nem bevizsgált, és éppen ezért nem is biztonságos. A fogyatkozás szabad szemmel is rendkívül látványos, mivel a Nap látszólagos átmérője nagyjából akkora, mint a teliholdé, ezért kiválóan látszik a napkorong elé bekúszó Hold takarása. 

Rendkívül fontos, hogy binokulárral, vagy akár egy egyszerű színházi látcsővel se nézzünk a Napba, mert ez azonnali vakságot okoz.

A csillagászati távcsövekhez gyártott napfóliák, illetve napszűrők segítségével viszont teljes biztonságban vizsgálhatjuk a Nap felszínét. A napszűrővel ellátott teleszkópokkal olyan finom részletek is megfigyelhetők, amelyek a szimpla védőszemüveggel nem láthatók.

Így például a csillagászati távcsövekben feltűnik, hogy a Hold sötét árnyékának pereme nem szabályos, hanem egyenetlen, cakkos vonal, a Hold peremén lévő hegyláncok és völgyek miatt. A teleszkópokban jól látszanak a napfoltok is, amelyek magjának, az umbrának a sötétségét érdemes összehasonlítani a holdárnyék sötétjével.

A rendkívüli égi látványosságra figyelemmel a Svábhegyi Csillagvizsgálóban (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.) rendkívüli bemutatónapot tartanak, amin bárki, regisztráció nélkül is részt vehet. Itt a napfogyatkozást az ország legnagyobb refraktora (lencsés távcsöve) mellett más teleszkópokkal együtt szakszerű bemutató keretén belül lehet megtekinteni.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában