Bulvár-celeb

2022.10.07. 20:50

Pánik Tarnazsadányban: hatalmas pókok lepték el a települést

A szárazság miatt szaporodtak el és az ország más megyéiben is számítani lehet arra, hogy tömegesen megjelennek. Ezek a pókok valóban ijesztőek, de nem ártalmasak, védettek, ezért nem szabad elpusztítani őket.

A pókok vélhetőleg a tó kiszáradása miatt jöttek elő. Harapásuk fájdalmas.

Forrás: heol.hu

Fotó: beküldött fotó

A tarnazsadányi lakosság körében aggodalmat okozó pókokkal kapcsolatban a Heves Megyei Kormányhivatal felhívja a figyelmet, hogy a beküldött fényképeken látható pókfélék veszélytelenek az emberre, pusztításuk indokolatlan. 

 

A szongáriai és a pokoli cselőpók a farkaspókfélék családjába tartozik, jelenleg is tart a párzási időszakuk, ezért most gyakrabban lehet találkozni – elsősorban a párkereső hímek – egyedeivel. Védettek, elpusztításuk tilos

 – közölte a heol.hu kérdésére a kormányhivatal. 

A madárpókra emlékeztető ízeltlábúak egy hete riogatják a falu lakóit. Tarnazsadány önkormányzata akkor tette közzé a község Facebook oldalán, hogy a település közepén lévő tó környezetében lakók egyre többen jelzik, hogy korábban nem látott, ijesztő pókok jelentek meg amelyek a lakóházak udvarán, de még egyes lakóházakban is előfordultak. 

Koczka Ferenc, polgármester a lakók ijedtsége miatt a kormányhivatal természetvédelmi osztályához fordult.

Closeup,Of,A,Spider,Macro,Wildlife,Background
Ijesztő, de nem ártalmas.
Fotós: Shutterstock

A megyei kormányhivatal szakemberei válaszukban leírták, a képeken továbbá kérges kövipók és darázspók egyedei láthatók. Ezek a fajok is veszélytelenek az emberre, ugyanakkor sok ízeltlábút – a darázspókok poloskákat is – zsákmányolnak környezetünkben.

 

Az épületbe bejutott pókot ne vegyük kézbe – a farkaspókfélék harapása a darázscsípéshez hasonlóan fájdalmas lehet,

 

kilakoltatására a legegyszerűbb módszer, ha egy poharat, vagy műanyag edényt borítunk rá és kártyalap, papírlap alácsúsztatása után elengedjük a kertben, vagy a közeli árokban, füves területen – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában