Bulvár-celeb

2022.12.30. 15:30

Ne menjen el mellette! Ezt tegye, ha a napokban riadtan kóborló kutyát lát

Az év utolsó napjaiban a petárdázás és a tűzijátékok miatt több száz kutya szökik el.

Illusztráció: Shutterstock

A megriadt állatok akár 20-30 kilométerre is eltávolodnak otthonuktól, ami nagyon megnehezíti a hazatalálásukat - írja az MTI.

Szerencsére már országszerte 151 Mol töltőállomáson vannak ingyenes mikrochip-leolvasók, amelyek megkönnyíthetik az elkóborolt állatok hazajutását: a segítségükkel évente több száz kisállatot sikerül azonosítani és visszavinni otthonába.

A mikrochip-leolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a Mol töltőállomás-keresőn, a Mol MOVE applikációban, valamint a Mollal együttműködő Vigyél Haza Alapítvány Kutyakereső alkalmazásában is.

 

Illusztráció: Shutterstock

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése, amely során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip leolvasáskor egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara adatbázisának segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. 

Ehhez csupán arra van szükség, hogy a megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában