Krimi

2023.02.08. 14:00

A világhírű Mancs gazdájától kértek segítséget a törökök

Ki ne ismerné Mancsot, aki 1999-ben megmentette egy török kislány, Hatira életét?

Lehoczki László

Forrás: Youtube

Világhírűek a magyar kereső- és mentőkutyák és az őket vezető szakemberek, most pedig újra ott segítenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Törökországban és Szíriában szerda délutánra 11 ezer fölé emelkedett a hétfői földrengés áldozatainak száma, 25 ezer sérültet ápolnak és rengetegen rekedtek a romok fogságában. 

Mancs 1999-ben, a törökországi földrengés után segíti a mentőcsapat munkáját
Fotó: Lehoczki László

Az ő mentésükre több magyar speciálisan felkészült mentőcsapat érkezett, köztük több világbajnok keresőkutyával.

Törökországból személyesen keresték fel Lehoczki Lászlót, a híres mentőkutya egykori gazdáját, hogy segítsen a földrengés túlélőit felkutatni. Lehoczki és csapata, a Spider Mentőcsoport nem is gondolkoztak sokáig, azonnal útnak indultak.

Mancs és Hatira
Forrás: MTI

A mai napig hálás szívvel emlékeznek a törökök a miskolci Spider Mentőcsoportra, akik az 1999-es földrengés okozta pusztítás után napokig segítették a romok alatt rekedt emberek mentését. Mentőkutyájuk, Mancs pedig egy pillanat alatt világhírű lett, amikor három és fél nappal a katasztrófa után megtalálta Hatirát. A török kislányt szinte sértetlenül fel is tudták hozni 82 órával a rengés után, azóta is tartják a kapcsolatot.

„Elképzelhetetlen, hogy egy földrengésre ne menjek ki és ne segítsek – mondta a Ripostnak Lehoczki László. – Törökországból tegnap személyesen megkerestek és kérték a segítségemet. Természetesen megyünk, majd onnan jelentkezem! Az biztos, hogy az első három nap a legkritikusabb, hiszen az utórengések miatt életveszélyben dolgoznak a csapatok a további épületomlások miatt. És egyre romlik a romok alatt lévők túlélési esélye, most a gyorsaság a legfontosabb” – emelte ki a híres kutató-mentő.

Hogy melyik világbajnok magyar kutya tagja még a most kint segítő mentőcsapatoknak, kiderül a Ripost cikkéből.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában