Bulvár-celeb

2023.05.28. 14:00

Legyen óvatos: ismert orvosok nevével élnek vissza csalók

Újabb magyar orvosok nevével élnek vissza: az ismert szakemberekkel vérnyomáspanaszok kezelésére szolgáló, valamint „értisztító” hatású hamis készítményeket reklámozzanak.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

Ismert orvosok nevével visszaélve  Magyarországon hivatalosan nem engedélyezett, gyógyhatásúnak mondott szerek reklámozása miatt nyomozást kezdeményezett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) - tájékoztatta az NVSZ főreferense az MTI-t.

Aki ezeket az interneten hirdetett, ám Magyarországon nem bevizsgált "gyógyszereket" beszedi, az egészségét kockáztatja - közölte Pap Judit. "Legyenek körültekintőek, hiszen az orvosok nem reklámoznak gyógyszereket" - figyelmeztetett.

Példaként említette, hogy egy külföldi cég egy Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével készített álinterjút tett közzé, amelyben az orvos egy hivatalosan nem bejegyzett, vérnyomáspanaszok kezelésére szolgáló készítmény jótékony hatásairól beszélt.

Ugyancsak visszaéltek Álmos Péternek, a kamara alelnökének nevével és fotójával is, amikor egy működő internetes portálhoz megtévesztően hasonló weboldalon reklámoznak egy olyan készítményt, amely a magas vérnyomást megszüntetését és az "erek megtisztítását" ígéri.

A MOK továbbra is hangsúlyozza, hogy a kamara tisztségviselői semmilyen, sem legális, sem illegális gyógyszert nem reklámoznak. Az összes ilyen hirdetés, információ hamis, valótlan.

Hasonló módon tettek közzé egy álhírt az interneten  Acsády György, a Semmelweis Egyetem érsebész professzorának nevével és fényképével illusztrálva. Az ő nevével egy cukorbetegség kezelésére szolgáló, hivatalosan nem bejegyzett készítményt reklámoznak, annak ellenére, hogy cukorbetegség gyógyításával ő soha nem foglalkozott - jelezte Pap Judit.

Mindhárom esetben egy külföldi szerveren működtetett oldalon reklámozzák a készítményt, majd a megrendelőt telefonon próbálják minél nagyobb kiszerelés megrendelésére rávenni - fűzte hozzá.

A Semmelweis Egyetem rendszeresen tájékoztatja a lakosságot azokról az esetekről, amikor az intézmény orvosainak nevével élnek vissza a csalók, és arra is mindig felhívja a figyelmet az egyetem, hogy gyógyhatású készítményeket kizárólag Magyarországon engedélyezett helyről, legális forrásból, orvosukkal való konzultáció után szerezzenek be a fogyasztók - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában