2025.02.10. 06:47
Alzheimer-kór: a táplálkozás is hozzájárulhat a demencia kialakulásához
Az életmódunk nagyban befolyásolja a betegség kialakulását. A kutatók szerint az Alzheimer-kór már fiatalkorban elkezd az agyban kifejlődni, ami a nem kellően tudatos életmód miatt van.

Az Alzheimer-kór kialakulásában jelentős szerepe van az életmódunknak (illusztráció)
Forrás: Shutterstock
Az ausztrál Bond University és a Griffith University kutatói szerint a betegség, valamint a húsalapú feldolgozott élelmiszerek, például a hamburgerek és a pizzák között komoly összefüggés van, továbbá a vizsgálatok során az is kiderült, hogy a demens csoport tagjai kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak – írja az Agroinform portál cikkére hivatkozva a Magyar Nemzet.

Forrás: Shutterstock
A demencia kialakulásának vizsgálatakor számos tényezőt figyelembe kell venni, ilyen az edzettség, az alvási szokások, a kapcsolódó betegségek és a genetikai tényezők, ezért ez a kutatás még nem tekinthető teljesen átfogó mértékűnek ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni az étkezési szokások és a betegség kialakulása között.
Az azonban kijelenthető, hogy az étkezési szokások hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór kialakulásához.
A nyugati világban elterjedt gyorsételek általában kevesebb tápanyagot és rostot, viszont több sót, zsírt és cukrot tartalmaznak, mint a frissen készített, növényi és állati eredetű alapanyagokból álló fogások, mindez pedig összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásának okaival.
A táplálkozási szokások hatással vannak az agy egészségére, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri problémákhoz, valamint az elhízáshoz, és rávilágíthatnak az egészségügyi problémák közötti kölcsönhatásokra – állapították meg a kutatók.
Bulvár-celeb
- Kiderült, melyik a világ legboldogabb országa
- Ezek voltak a világ leghíresebb evakuálásai (Videó)
- Aranyvessző a kertben: jó ha van, de jobb, ha nincs?
- Jégkása: dermesztő dolog derült ki a népszerű édességről
- Túlzásba lehet vinni a hajmosást? A szakértők szerint igen