Bulvár-celeb

2025.05.11. 13:03

Egészségünk érdekében ezeket az adalékanyagokat jobb kerülni

Az ultrafeldolgozott ételek azok a termékek, amiket sokszor csak lekapunk a polcról: előre csomagolt ételek, szószok, nassolnivalók. A gond nemcsak az, hogy ezeknek kevés a tápértékük, és sok a felesleges kalóriatartalmuk, hanem az is, hogy tele vannak különféle adalékanyagokkal, amelyek hosszú távon negatívan befolyásolják az egészségünket.

Egészségünk érdekében ezeket az adalékanyagokat jobb kerülni

Az élelmiszerek csomagolásán minden információ megtalálható, csak sokszor nem tudjuk, mit keresünk

Forrás: Shutterstock

Fotó: voronaman

Az élelmiszerek csomagolásán – jó esetben – minden információ megtalálható, csak sokszor nem tudjuk, mit keresünk. Ha gyakori gyomorpanaszokkal vagy emésztési problémákkal küzdesz, nem biztos, hogy az utolsó éttermi vacsora a hibás – lehet, hogy nap mint nap eszed azt az adalékanyagot, ami a panaszaidat okozza – hívja fel a figyelmet cikkében a Mindmegette.

adalékanyagok, káros összetevők, élelmiszerek
Érdemes észben tartani, melyek azok a káros összetevők, amiket érdemes kerülni
Forrás: Shutterstock Fotó: Prostock-studio

Ezek az adalékanyagok rombolják egészségünk

Az ételekben található adalékanyagok számos problémákat okoznak, többek közt gyulladásokat, emésztési zavarokat, anyagcsere-problémákat okozhatnak. Ha igazán figyelni akarsz magadra, ezt a három adalékanyagot mindenképp kerüld!

  • Emulgálószerek
    Az ételek állagjavítói – azaz emulgálószerek – olyan adalékanyagok, amelyek segítenek összekeverni az olajat és a vizet, hogy ne váljanak szét például a szószokban vagy krémekben. Ilyen például a guargumi vagy a karragén, amit gyakran láthatsz E-számmal jelölve. A gond az, hogy ezek gyulladást okozhatnak a belekben, és hosszú távon anyagcsere-zavarokat is kiválthatnak.
  • Kukoricaszirup
    Ez a kukoricakeményítőből készült szirup tele van glükózzal és fruktózzal – és a szakértők szerint ez az egyik fő felelős a globális elhízásért. A fruktóz a májban bomlik le, ahol zsírrá alakulhat, és ez nem csak deréktájon hagy nyomot: megnöveli a diabétesz, a májbetegségek és gyulladások kockázatát.

Mit tegyél? Figyeld a címkéket! Ha a „HFCS” vagy „fruktóz-glükóz szirup” kifejezést látod, inkább válassz másik terméket.

Hogyan kerülheted el a veszélyes adalékanyagokat? Erre a válasz IDE kattintva olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!