Bulvár-celeb

2021.03.18. 05:50

Coviddal az oviban – Kiakadt a gyermekorvos a felelőtlen szülők miatt

Bense Tamás háziorvos szerint a covidos időszakban nem fér bele a legkisebb nátha sem abba, hogy a gyerek közösségbe menjen, hiszen a kicsik akár tünetmentesen is továbbadhatják a vírust.

Forrás: Shutterstock

Nagy felháborodást váltott ki nemrég, hogy igazolt és gyanús covidos anyukák vitték gyerekeiket egy nyergesi óvodába. Az esettel kapcsolatban Bense Tamás esztergomi gyermekorvos is elmondta álláspontját. A szakember kitért arra is, miért fontos otthon tartani a gyereket a legkisebb betegség esetén is – írja a kemma.hu.

Mindenki azt tegye, amit maga felé elvár

Bense doktor kiemelte, hogy egy gyerek akár tünetmentesen is fertőzhet. Így orvosként azt javasolja, hogy ha az édesanyának vagy testvérnek fertőzés miatt, vagy akár csak kontaktszemélyként otthon kell maradnia, úgy lehetőség szerint a család többi gyerektagja se menjen közösségbe.

Bense Tamás szerint most még fontosabb az óvatosság
Fotó: Metropol

 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy abban a pillanatban, amint a szülőnél jelentkezik egy-két tünet, különítse el magát, sehová se menjen, azonnal hívja az orvost. De az első tünettől kezdve ne is vigye a gyereket intézménybe.

– Tegyük fel, a szülőnél az első tünet megjelenik, és onnantól a teszt eredményéig a gyereket oviban tartja, az a gyerek akár tünetmentesen is fertőzhet. Mert a gyerekeken – a legtöbb esetben – majdhogynem némán megy keresztül a vírus. Igen ám, de a gyerek továbbadja a fertőzést a gondozónőknek, akik lehet, hogy koruk, egészségi állapotuk miatt sokkal súlyosabban reagálnak rá – mondta Bense Tamás, hozzátéve, hogy míg járványmentes időszakban például egy vízszerű nátha nem minősül problémának, a covidos időszakban más a helyzet, pont a fent említett ok miatt.

– Aranyszabály, hogy már a legkisebb tünetre érdemes odafigyelni. Csak tünetmentes gyerek vihető közösségbe, akinek a környezetében sincs fertőző személy – emelte ki az orvos.

Emellett a járványmentes időszakban is előfordul, hogy valaki betegen, akár komolyabb tünetekkel is közösségbe viszi a gyerekét. A háziorvos szerint az ilyen esetekben a szülő egyéni felelősség vállalásával van a probléma. Szerinte ezek a szülők nem abból indulnak ki, hogy ők maguk mit várnak el fordított esetben.

– Mindenki próbálja beleélni magát egy fordított szituációba. Például mennyire örülne a szülő annak, ha az ő gyereke lenne egy beteg gyerekkel egy csoportban: öltözteti a gyereket, a mellette levő kisszéken a másik ovis tüsszent egy hatalmasat, és az orrából-szájából távozik a hatalmas mennyiségű váladék, amit szétspriccel a légtérben. Ezt a szülőknek végig kellene gondolni – ecsetelte Bense doktor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában