Infláció feletti növekedés

2017.09.21. 11:54

55 hónapja folyamatosan emelkednek a reálbérek

A kormányban a gazdasági növekedésnek köszönhetően a bérek további emelkedésére számítanak, s ha december végéig marad ez a tendencia, akkor elmondható, hogy Magyarországon 5 éve folyamatosan nőnek a reálkeresetek.

Az elmúlt egy évben a bérek regionálisan is elkezdtek kiegyenlítődni, hiszen a bérnövekedés pont azokban a megyékben volt a legmagasabb, ahol a legalacsonyabbak voltak az átlagkeresetek – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a TV2 Mokka című reggeli műsorában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adataira reagálva.

A tárcavezető a hátrányos helyzetből kitörni látszó megyék sorában Nógrád, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét külön is említette.

A KSH szerdai közlése szerint júliusban a bruttó átlagkeresetek 13,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A térség országai között Magyarország – Lengyelországot kivéve – a legmagasabb bérnövekedést tudta megvalósítani, ugyanakkor a miniszter azt is megjegyezte, hogy a magyar bérek még messze vannak a német és az osztrák bértől.

Varga Mihály hozzátette, a gazdaság jó pályán halad, hiszen a gazdaság növekedésével párhuzamosan nő a munkahelyek száma, emelkednek a keresetek és bővülnek a beruházások is.

Borítókép: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előadást tart a Magyar Közgazdasági Társaság 55. közgazdász-vándorgyűlésén Egerben 2017. szeptember 9-én.

MTI Fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában