Optimizmus

2017.09.06. 17:00

Egyre inkább bíznak a jövőben a magyar fiatalok

Minden eddiginél optimistábbak a fiatalok, többségük arra számít, hogy élete kedvező irányba változik – derült ki a K&H fiatalok jóléti indexe elemzéséből.

Sokkal kedvezőbben látják a helyzetüket a 19-29 éves fiatalok: a K&H jóléti indexe az idei második negyedévben 17 pontra nőtt, hasonlóan magas értékre eddig nem volt példa a felmérés történetében. Az aktív keresők, azaz a dolgozó fiatalok véleménye általánosságban javult, de optimistábban állnak az álláskereséshez a munkanélküliek is.

A vg.hu által ismeretett felmérés részletes eredményeiből kiderült: a fiatalok többsége, azaz 83 százalékuk arra számít, hogy az élete a közeljövőben kisebb vagy nagyobb mértékben, de kedvező irányba változik. A megkérdezettek 34 százaléka szerint jelenleg is elégedett és nem várja, hogy a helyzete romlana a jövőben.

Szintén ebben a negyedévben voltak a fiatalok a legelégedettebbek a családra fordítható szabadidő mennyiségével: 60 százalékuk vallotta azt, hogy pontosan annyi időt tölt szeretteivel, amennyit szeretne. Ez az arány az idei első negyedévben még csak 48 százalék volt. A barátaival és a társasági életének a minőségével a többség (51 százalék) szintén elégedett.

A felmérésből kiderült: az elégedettséghez hozzájárul a fiatalok munkaerőpiaci helyzete is. A válaszokból ugyanis az látszik, hogy az aktív keresők döntő többsége (64 százaléka) stabilnak érzi az állását.

Hasonló eredmény utoljára egy éve, 2016 második negyedévében volt, az előző negyedévben mindössze 55 százalék érezte stabilnak a munkahelyét.

A legkedvezőbb helyzetben a budapestiek vannak, körükben 82 százalékos volt a pozitívan gondolkodók aránya. Megbecsültnek azonban már jóval kevesebben érzik magukat a munkahelyükön: a dolgozó fiatalok mindössze 36 százaléka érzi így. Az elhelyezkedési lehetőségeket azonban továbbra is kedvezőnek látják: 34 százalékuk mondta, hogy könnyen találna állást, ami szintén az eddig mért legmagasabb arány – mutatott rá a kutatás.

A felmérés végül kitért rá, a dolgozó fiatalok óvatosan nyilatkoztak a fizetésükkel kapcsolatos várakozásaikkal. Emelkedést vár a fiatalok 67 százaléka, ezen belül is 29 százalék infláció feletti növekedéssel számol. Ez az arány 2013 második negyedéve óta a legmagasabb érték. Mindössze 4 százalék tart attól, hogy kevesebb pénzt vihet majd haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában