foglalkoztatási ráta

2017.10.24. 15:40

Egyre nagyobb szükség van az 55 év feletti dolgozókra

Ez az elmúlt években tapasztalt tendencia adta a most zárult, Egészséges munkahelyet minden életkorban című kétéves kampány létjogosultságát.

A kampányt az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) koordinálta – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Simon Attila hozzátette: Magyarországon az idősödő munkavállalók foglalkoztatási rátája 49,8 százalék, közelít az 55,3 százalékos európai uniós átlaghoz.

Kiemelte: az EU-OSHA kampánya a jó gyakorlatok bemutatásával, valamint a cégek által bevezetett innovatív munkavédelmi gyakorlatok elismerését szolgáló Európai Helyes Gyakorlat díj bevezetésével, a kormány pedig a munkahelyvédelmi akcióval ösztönzi és segíti az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatásának bővülését.

A helyettes államtitkár szerint be kell mutatni a munkaadóknak az 55 év feletti dolgozók érdemeit, hogy miért éri meg őket foglalkoztatni, hiszen a munkáltatók sok esetben azt gondolják, hogy egy idősödő munkavállaló sokkal több kockázatot jelent, például mert többször lesz beteg, vagy ha munkahelyi baleset éri, sérülései jellemzően súlyosabbak, illetve lassabban gyógyulnak, mint egy fiatalabb dolgozó.

Az idősödő munkavállalók foglalkoztatása iránti igényt ugyanakkor növelik a demográfiai változások, mivel a születések száma az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent: míg 1990-ben Magyarországon az élve születések száma 120 ezer és 125 ezer között volt, 2017-ben ez a szám csupán 90-95 ezer körül van – tette hozzá.

Simon Attila kérdésre válaszolva kifejtette: 70 ezerre tehető azok száma, akik nyugdíj mellett vállalnak munkát, foglalkoztatási rátájuk 2,4 százalék, míg az uniós átlag 5,6 százalék. Kiemelte: a magyar nemzetgazdaságnak a nyugdíjasok nagyobb arányú foglalkoztatására van szüksége, épp ezért a kormány az egyik munkaerőpiaci tartalékként tekint erre a munkavállalói rétegre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi főosztályának adatai szerint az idősödő munkavállalók foglalkoztatásánál a legnagyobb munkavédelmi kockázatot a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, az egészségügy és a szociális ellátás jelenti – olvasható az EU-OSHA helyszínen kiadott közleményében.

Az EU-OSHA demográfiai előrejelzése szerint 2030-ra már minden harmadik aktív európai munkavállaló az 55-64 éves korosztályból kerül majd ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában