Lakáskiadás

2017.10.26. 17:28

Enyhülhetnek az Airbnb-szolgáltatók adóterhei

Az Országgyűlés döntése nyomán jövőre enyhülhetnek az átalányadózás feltételei, ennek pedig a legnagyobb nyertesei azok a magánszemélyek lehetnek, akik melléktevékenységként saját tulajdonú ingatlanban kínálnak Airbnb-szolgáltatást – véli Bacskó László, a Vállalkozók Fórumának szakértője.

Az internetes portál csütörtöki közleménye felidézi, hogy a benyújtott javaslatcsomag kibővítené a rövid távú lakáskiadásra vonatkozó tételes átalányadózás felső korlátját, így a lakástulajdonosok három – legfeljebb nyolcszobás – lakás kiadása esetén igényelhetnék azt. Az évente fix összegű, szobánként 38 400 forintos adó jelenleg csak egy lakás – azon belül pedig legfeljebb nyolc kiadó szoba – esetén vehető igénybe.

Bacskó László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a társasházi közgyűlések 2017-től érvényes többletjogosítványai megnehezíthetik a lakáskiadást, mivel szabályzatban tilthatják az egyéb szálláshely-szolgáltatást, valamint a nem lakáscélú – többek között az irodai vagy a különféle szolgáltatásokat nyújtó – tevékenységeket. Hozzátette, hogy Józsefváros önkormányzata például olyan rendeletet fogadott el 2017 szeptemberében, amely a szálláshely-szolgáltatást a társasházak szervezeti és működési szabályzatától teszi függővé – áll a közleményben.

Borítókép: pexels.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában