Munkahelyvédelem

2017.10.26. 11:38

Varga Mihály: jó jel a foglalkoztatottak számának növekedése

A kedvező gazdasági folyamatoknak és a kormány intézkedéseinek köszönhetően nőtt 741 ezerrel a foglalkoztatottak száma 2010 óta. A versenyszektor 560-570 ezerrel növelte a munkahelyek számát - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adataira reagálva.

A KSH csütörtöki közlése szerint a július-szeptemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 451 ezer volt, 60 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája egy év alatt 1,6 százalékponttal 68,7 százalékra emelkedett. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 38 ezerrel 189 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,1 százalékra csökkent.

A miniszter kiemelte, az adatok azt mutatják, hogy

a magyar gazdaság folyamatosan nő, a hatéves bérmegállapodás és adócsökkentési program emellett újabb lendületet adhat a munkaerőpiacnak, tovább ösztönözve a foglalkoztatást.

Mint fogalmazott, idén egy olyan gazdasági környezet vált valóra, amely lehetővé tette, hogy 2018. január 1-jétől 2 helyett 2,5 százalékkal csökkentsék a szociális hozzájárulási adó mértékét. Emellett folytatódik a bérek növelése, a minimálbér összege 8 százalékkal, a garantált bérminimumé pedig 12 százalékkal emelkedik.

Varga Mihály hangsúlyozta, a munkanélküliség az elmúlt 25 évben még soha nem volt ennyire alacsony, amihez a Munkahelyvédelmi akció, az Ifjúsági garancia program és a kormányzat további foglalkoztatáspolitikai és aktivitást ösztönző intézkedései is hozzájárultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában