Fejlesztés

2017.11.30. 14:44

Pálinkás: az innováció elsősorban a vállalkozások feladata

Az innovációt támogató források viszont rendelkezésre állnak, a fejlesztéseket segítő intézményrendszer is kiépült – mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, csütörtökön Budapesten, a startup cégek regionális együttműködésének előmozdítására megrendezett V4 Startup and Innovation Tour rendezvény sajtótájékoztatóján.

Az NKFI elnöke kifejtette: a startup cégek tevékenységek segítésében fontos szerepet játszanak a kockázati tőketársaságok, amelyek üzleti alapon középtávon, akár 5 éves időtartam alatt is képesek támogatni ezeket az induló vállalkozásokat.

Pálinkás József kiemelte:

a startup cégek számára azért szükséges, sőt, hosszú távon is kedvező a V4 államok közötti együttműködés, mert egy-egy jó ötlet gazdaságilag rentábilis működtetéséhez megfelelő méretű piac is kell.

A V4-országok, illetve még ideszámítva Szlovéniát is, együttesen egy körülbelül 65 milliós lakosságú piac, ebben a régióban már nyereségesen tevékenykedhet hosszabb távon is egy kezdő vállalkozás.

Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója elmondta:

a mostani uniós költségvetési ciklusban, 2013-2020 között 350-360 milliárd forint áll rendelkezésre kifejezetten az innovációs tevékenység támogatására,

az MFB hitelkonstrukciókkal és kockázati tőkével is segíti a startup cégek indulását.

Kisgergely Kornél, a Hiventures Kockázati Tőkealap Kezelő vezérigazgatója rámutatott: a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő létrehozása óta eltelt nyolc hónap alatt a cég már több mint 100 befektetési döntést hozott, és 10 milliárd forint támogatást ítélt oda magyar startup vállalkozásoknak, a szervezet ezzel több ügyletet tudhat magáénak, mint tavaly az egész piac.

Katona Bence, a Hiventures Kockázati Tőkealap Kezelő vezérigazgató-helyettese bejelentette: Budapesten létrehozzák a Startup Campus Központot, amelyet 2018-ban adnak át, ez az intézmény a régió legnagyobb innovációs és startup központja lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában