mezőgazdaság

2017.12.22. 06:43

Jól dolgoztak a magyar gazdák 2017-ben

A gazdák jól dolgoztak 2017-ben, ennek is köszönhető, hogy bár szeszélyes volt az időjárás, az elmúlt évekre visszatekintve is kiegyenlített a mezőgazdaság – nyilatkozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban 2010-ben 294 ezren dolgoztak, most pedig 360 ezren, azaz mintegy 70 ezer munkahely jött létre 2017 harmadik negyedévéig – derül ki a Magyar Hírlap pénteki lapszámában közölt interjúból. Ez azt mutatja, hogy a lehetőségeket jól kihasználtuk, de mutatja azt is, hogy még több munkavállalóra lesz szükség a mezőgazdaságban – mondta a miniszter -, mert folyamatosan nő az igény a minőségi magyar élelmiszerek iránt itthon és külföldön egyaránt.

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájával kapcsolatban kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a jelenlegi támogatási rendszer ne változzon meg, hogy a gazdák versenyképesek maradjanak, és hogy a minőségi élelmiszereket is méltányos áron vásárolhassák meg a fogyasztók. „Mi az agrárközéposztályt támogatjuk, ezért is csökkentettük a nagygazdaságok területalapú támogatását az elmúlt években, emiatt folyamatos sajtótámadások vannak a nagybirtok- és GMO-párti, levitézlett agrárpolitikusok részéről, akik, amikor hivatalban voltak, csak csődtömeget hagytak maguk után” – mondta.

Keményen és határozottan harcol Magyarország az ellen, hogy a migrációból fakadó feladatok finanszírozását az agrárköltségvetésből valósítsák meg – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: nem lehet a migrációt a gazdáknak járó támogatásokból fedezni. „Mi eleve a betelepítés ellen vagyunk, az agrártámogatások pedig nem ajándékot jelentenek az unió részéről, amit meg lehet vonni, aki pedig jól viselkedik, az mégis kap.” – szögezte le Fazekas Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában