tisztul a piac

2018.01.08. 11:45

Eredményes volt az élelmiszeráfa csökkentése

A belsőségek és az élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékek áfájának csökkentésével gyakorlatilag teljes lett a sertés kedvezményes áfakulcs alá sorolása. A szakmabeliek szerint az eddigi adócsökkentések nemcsak kifehérítették az ágazatot, de meg is mentették az ellehetetlenüléstől.

Kaposvár, 2011. október 25. Sertést bontó munkások a Kométa 99 Zrt. kaposvári telephelyén a felújított vágósoron. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI Fotó

Január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének áfakulcsa – olvasható a Világgazdaság honlapján. A KSH adatai szerint a belsőségek – amelybe nem csak a sertés idesorolható részeit számítják bele – csupán 0,13 százalékos súlyt képviselnek a fogyasztásban, miközben a kenyér például 1,35, az élelmiszerek pedig összesen 23,25 százalékot. Egy kis vágóhíd üzemeltetője azt mondta a lapnak, hogy a belsőség értékesítése sokszor bizonytalan, és disznónként legfeljebb ezer forint bevételt biztosít.

Az áfacsökkentés célja a feketegazdaság visszaszorítása, ezzel a legálisan működő hazai vállalkozások versenyhelyzetének javítása, az érintett termékek forgalmának növelése, egyben a lakossági terhek csökkentése – foglalta össze a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az elmúlt évek élelmiszeráfa-csökkentései a köztestület szerint a várakozásnak megfelelő eredményeket hoztak. Több esetben mentőövet dobtak az adott ágazatnak, a baromfinál a madárinfluenza okozta krízisből való gyorsabb felállást, a sertésnél pedig a piaci válság túlélését és a fogyasztói árak elszabadulásának megakadályozását is jelentette az adómérséklés.

Az élő sertés és félsertés áfakulcsmérséklésének hatására tisztult az élő állatok piaca, egyértelműek a fehéredés jelei. Az elmúlt négy évben tudniillik a hivatalos statisztikában megjelenő éves sertésvágásszám több mint 25 százalékkal növekedett, miközben az állomány gyakorlatilag stagnált, és a külkereskedelmi forgalom sem változott érdemben. A szakértők szerint ezzel a transzparens – és így feltételezhetően adózó – csatornákra került a levágott sertések közel harmada, amelyek korábban a szürkegazdaság keretei között kerültek a fogyasztókhoz – fogalmazta meg a lap.

Áfacsökkentés-történet

2014. január 1-jétől: élő és félsertés

2015. január 1-jétől: élő és vágott szarvasmarha, juh és kecske

2016. január 1-jétől: sertéstőkehús

2017. január 1-jétől: baromfihús és tojás, valamint a friss (nem UHT, nem ESL) tej

2018. január 1-jétől: étkezési és telepítési célú hal, sertésbelsőségek

Borítókép: Illusztráció

Sertést bontó munkások a Kométa 99 Zrt. kaposvári telephelyén 2011. október 25-én

MTI Fotó: Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!