Folytatódó növekedés

2018.01.17. 16:26

Jó szezonra számítanak a juhtenyésztők

A korai húsvét miatt a bárányok iránti élénk keresletre és áremelkedésre számítanak a juhtenyésztők a külpiacokon, ennek köszönhetően a tavaly megtorpant növekedés ismét beindulhat az ágazatban – írta a Magyar Idők szerdán.

Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta: az idén igazán jó szezonra számítanak. A szokottnál korábban, március végén lesz húsvét, és március közepére csak néhány uniós tagállamban lesznek eladásra kész fiatal állatok, ezért a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat. A húsvéti tradíciók miatt a fogyasztás vélhetően az idén is élénk lesz, és az árak is tovább emelkednek majd március végéig.

A magyar állattartók évente 650-700 ezer bárányt adnak el az Európai Unióban, húsvét környékén ennek a huszonöt-harminc százaléka kerül piacra – ismertette a szakember.

Hajduk Péter szerint jó közepes évet hagyott maga mögött az ágazat: az év első fele minden szempontból gyengén sikerül, az időjárás és a piaci körülmények sem voltak kedvezők, majd az év második felében az árak növekvő pályára álltak. A drágulás egészen az év végéig kitartott, sőt a várakozások szerint idén is folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában