Jó befektetés

2018.01.17. 10:08

Nagyot ugrik idén az állampapírok kamata

Aki régebben vásárolt inflációt követő állampapírt, dörzsölheti a tenyerét, számos sorozatnak ugyanis nagyot ugrik a kamata. Van olyan hitelpapír, amely 6,4 százalékot fizet majd, de a babakötvényesek is jól járnak.

Tovább csökkentette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a legnagyobb kedvencnek számító lakossági állampapír kamatprémiumát – írja a Világgazdaság. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) mindenkori kamata az inflációhoz igazodik. A tavaly szeptember végén meghirdetett sorozatok értékesítését lezárták, mától pedig új sorozatokat vehetnek a befektetők. A kamatprémium az ötéves kötvénynél a korábbi 1,5 százalékról 1,4-re, a háromévesnél 1,25-ról 1,1 százalékosra olvadt. Ilyen alacsony prémiummal sosem bocsátott még ki inflációt követő lakossági papírt az állam. A kamatbázis az előző évi átlagos infláció, amely a KSH múlt pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly 2,4 százalékos volt, így az ötéves kötvény kezdő kamata 3,8, a háromévesé 3,5 százalékos lesz.

Aki régebben vásárolt inflációt követő állampapírt, az idén dörzsölheti a tenyerét. Az emelkedő infláció jó néhány korábban kibocsátott állampapír kamatát is megugrasztja hamarosan. Február elején változik a 2032-ben lejáró kivételével az összes Babakötvény kamata. A csupán 3,4 százalékos bónuszt fizető állampapírok onnantól kezdve 5,4 százalékos kamatot fizetnek majd. A 2032-es kifutású kötvények tulajdonosainak viszont várniuk kell a kamatugrásra decemberig, annak az egy sorozatnak ugyanis akkor van a kamatfordulója.

Február elején módosul három 2019-ben lejáró PMÁP-sorozat kamata is, amelyek a Babakötvényekhez hasonlóan 3 százalékos kamatprémiumot fizetnek az előző évi átlagos infláció fölött. Azok, akik ezekben tartják a pénzüket, 5,4 százalékos kamatra számíthatnak. Ennél szerényebb kamattal kell majd beérniük azoknak, aki a 2020/K, illetve a 2022/I sorozatokból vásároltak. Ezeknél is februárban van a kamatforduló, de a prémium már kisebb. A 2020-as lejáratú kötvények tulajdonosai 4,15, a 2022-ben kifutó papírok befektetői pedig 4,65 százalékos új kamatot kaphatnak majd.

A legvastagabb kamatot a 2020/I PMÁP-ok befektetői kapják az idén. Ez az állampapír 4 százalékos kamatprémiumot fizet az előző évi átlagos pénzromlás ütemén felül, az áprilisi kamatforduló után tehát a befektetők 6,4 százalékos bónusznak örvendhetnek. A sorozatban körülbelül 110 milliárd forintnyi értékpapír van piaci értéken számolva, vagyis az államnak bő 6 milliárd forintjába kerül idén a kamatok kifizetése. Majdnem ilyen jól járnak a 2020/J sorozat tulajdonosai, náluk 3,5 százalékos a kamatfelár, vagyis az augusztusi forduló után 5,9 százalékot kamatozik majd a kötvényük. Ebben a sorozatban november végén több mint 160 milliárd forint volt, ami 9,5 milliárd forintnyi kamatfizetést jelenthet.

Októberben négy sorozatnak lesz kamatfordulója. Ezek közül kettőnél szép kamatugrásra lehet felkészülni, a 2021/I 5,65, a 2019/L kötvény 5,15 százalékos bónusszal megy tovább. A két tavaly szeptemberben kibocsátott PMÁP viszont szerény bónuszt fizet, a 2021-esnek csupán 1,25, a 2023-asnak 1,5 százalékos a kamatprémiuma, így mindössze 0,1 százalékponttal emelkedik a kamatuk.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában