Jogszerűtlen üzlet

2018.06.08. 12:34

A Magyar Nemzeti Bank 45 millió forintra büntetett és felfüggesztett egy ügynökcéget

Az Excellent Partnership Hungary Kft. függő ügynökként magyar ügyfeleket közvetített a brit Monecor Ltd. befektetési szolgáltató részére - mindezt bejelentés nélkül tette.

A jegybank a pénzbírság kiszabását követően meg is tiltotta a társaságnak tevékenysége folytatását – áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Az MNB a piacfelügyeleti bírság megállapításánál súlyosító körülménynek értékelte, hogy az Excellent Partnership Hungary Kft. professzionális, piaci szereplő látszatát keltve, huzamosabb időn át végezte jogsértő tevékenységét. Ráadásul a társaság képviselője azzal hátráltatta az eljárást, hogy nem jelent meg az MNB előtt, ezért őt a jegybank 350 ezer forint eljárási bírsággal sújtotta.

Mint írják, az MNB megállapította, hogy a társaság telefonos és e-mailes megkeresésekkel magyar befektetőket közvetített egy határon átnyúló tevékenység végzésére jogosult befektetési szolgáltató, a londoni székhelyű Monecor Ltd. részére. A szolgáltató azonban nem jelentette be magyarországi függő ügynökét. A bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység Magyarországon idén január 1-től bűncselekménynek minősül.

A jegybank közleményében azt javasolta a befektetőknek, hogy egy-egy szolgáltatás igénybevétele előtt mindig ellenőrizzék, hogy a társaság rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, szerepel-e az MNB piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában