élesben

2018.06.08. 12:03

Július elsején indul az online számla rendszer

Az online számla rendszer július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait, a rendszer használatához a vállalkozásoknak regisztrálniuk kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, ehhez azonban rendelkezniük kell ügyfélkapus hozzáféréssel. A megfelelő adatszolgáltatás részleteiről minden információ megtalálható a NAV online számla aloldalán - közölte az adóhivatal pénteken.

Kiemelték, a jövő hónaptól minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a NAV-hoz, mindezt a hivatal szerint számlázó program használatával lehet a legkönnyebben megvalósítani. Ugyanakkor megjegyezték, olyan számlázó programra van szükség, amely az adatokat automatikusan az online számla rendszerbe továbbítja.

Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben ezen a számlán az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon belül kell elvégezni az adatszolgáltatást, ha pedig az áfa eléri az 500 ezer forintot, a számlán szereplő információkat a kiállítás utáni napon kell feltölteni az online számla rendszerbe.

 

 

A közlemény szerint a NAV ingyenes, egyszerű, gyors és az adatszolgáltatásra is alkalmas számlázó programmal, a hamarosan elérhető online számlázóval segíti a vállalkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában