több a húzóágazat

2018.06.13. 12:20

Már nem csak a járműipartól függ az ipar teljesítménye

Az elektronikai iparág mellett a gumi- és a vegyipar, valamint az egészség és élelmiszeripar erősödik leginkább.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai második becslésében megerősítette: áprilisban az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit a márciusi 2,4 százalékos csökkenés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás növekedése 2,9 százalékosra gyorsult az előző havi 1,9 százalékról. A jelentős eltérést a nyers és a kiigazított adatok között az okozta, hogy idén áprilisban kettővel több munkanap volt, mint egy évvel korábban.

Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán, a statisztikai hivatal legfrissebb, áprilisi adataihoz hozzátette: a járműipar mellett további három-négy húzóágazat alakult ki: az elektronikai iparág mellett a gumiipar, ahol 20 százalék feletti volt a növekedés, és a vegyiparban is két számjegyű bővülést mértek. Ezek mellett már az egészségiparban és az élelmiszeriparban is megvan az a növekedési potenciál, amely biztosítja, hogy nem csak a járműipartól függ az ipar teljesítménye – tette hozzá.

Az ipar teljesítményén belül kiemelte: az ipari export 8,6 százalékkal, az ipar belföldi értékesítése 5,9 százalékkal nőtt egy év alatt. Az látszik, hogy az elektronikának meghatározó szerepe volt áprilisban az ipari termelésben.

Az ITM közleményében kiemelte: a kedvező gazdasági környezetnek és a kormány újraiparosítási programjának köszönhetően 2010 januárjához képest 37,8 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása. A pozitív tendenciát tovább erősíthetik a megvalósuló kapacitásbővítő beruházások, amelyeket a kormány az Irinyi-terv keretében is támogat.

Az ITM szerint a feldolgozóipari beruházások 2017-ben mért növekedésének és a különösen a járműipart érintő folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ipari termelés további bővülésére lehet számítani. A munkaerőpiacot érintő kihívásokat enyhítheti, ha minél több vállalkozás nyit az automatizálás és a digitális technológiák alkalmazása felé, amihez a hazai kis- és középvállalkozások segítését célzó kormányzati intézkedések is hozzájárulnak – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában