Gyümölcsszezon

2018.07.25. 08:30

Dúskálhatunk az almában

Az átlagosnál jóval nagyobb, hétszázötvenezer tonna körüli almatermés várható az országban, ám ez még nagyban függ a következő hetek csapadékmennyiségétől.

Nagykálló, 2014. október 11. Almatermelõ borítja almáját a garatba a Brix-Trade Kft. sûrítménykészítõ üzemének telephelyén Nagykállóban 2014. október 11-én. A mai napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedõház (MNKH) Zrt. A túltermelés okozta almapiaci válság enyhítésére indított kereskedõházi programban Vaján, Mátészalkán és Nagykállóban veszik át a termelõktõl a gyümölcsöt. MTI Fotó: Balázs Attila

A fákon lévő alma mennyiségét tekintve az már biztosan látszik, hogy jó évet fog zárni az ágazat, de még néhány hétre szükség van, hogy biztos végeredményt lehessen hirdetni. Ez nagyban függ az ez idő alatt hulló csapadéktól, hogy mennyire tudnak majd meghízni az almaszemek, hiszen ma még az almáskertek nem mindegyike öntözött – mondta a Magyar Hírlapnak Hunyadi István, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) szakmai igazgatója.

Az igazgató az átlagos 500–600 ezer tonnás átlagterméshez képest magasabb, 700–750 ezer tonna körüli országos termést vár idén.

Rekordtermést a 2014-es év hozott az almatermelőknek, amikor megközelítette az egymillió tonnát a hazai alma mennyisége. Az almatermésnél általános szabály, hogy a termés harminc százaléka étkezési minőségű, így a maradék hetven százalék ipari felhasználásra kerül és nem feltétlenül a rosszabb minősége miatt – idézi a lap Hunyadi Istvánt.

A szakmai igazgató mindezen túl felhívta a termelők figyelmét arra, hogy idén az átlag feletti termés mellett

a különösen csapadékos időjárás kedvez az úgynevezett ventúriás varasodás fertőzésnek is, ezért azt kéri, hogy vegyék komolyan ennek a veszélyét.

A ventúriás fertőzés nem pusztítja ugyan el a gyümölcsöt, de a felületén olyan szövetelváltozást okoz, amely akár a teljes termést is eladhatatlanná teszi az étkezési piacon. Az igazgató hozzátette, odafigyeléssel és megfelelő vegyszerezéssel megelőzhető a baj.

Borítókép: almatermelő borítja almáját a garatba a Brix-Trade Kft. sűrítménykészítő üzemének telephelyén Nagykállóban 2014. október 11-én.

MTI Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában