Értékelés

2018.07.06. 21:18

Lezárult a jövő évi költségvetés vitája

A parlamenti eszmecsere után a jogszabály-tervezet nyertese továbbra is az a két terület, amelyre a kormány 2010 óta kiemelten figyel: a családok támogatása és a munka becsületének a helyreállítása.

Budapest, 2018. június 29. Banai Péter Benõ, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelõs államtitkára 2019. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat expozéját tartja az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 29-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A törvényjavaslat megőrizte alapkarakterét, a vita után továbbra is a biztonságos növekedés jellemző rá – mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Mivel a kormánypárti frakciók bizottsági képviselői és a kormány nem támogatta a tartalékok csökkentésére vonatkozó javaslatokat, megmaradt az a tartalékszint, amellyel a törvénytervezetet június 13-án benyújtották: a rendkívüli kormányzati intézkedések irányzata az előző évinél 50 százalékkal magasabb, 165 milliárd forint lesz,

a hiánycél teljesítéséhez köthető tartalék pedig 60 milliárd forintról 90 milliárdra nő.

Banai Péter Benő elmondta, hogy a jogszabály fókuszában továbbra is a családok támogatása és a munka becsületének helyreállítása áll.

A családok esetében a pluszkiadások az adókedvezményekkel együtt elérik a 2000 milliárd forintot,

csak az otthonteremtési területre fordított többlet 240 milliárd forint.

Ami a munkaerőpiacot illeti, 2010 óta jelentős javulások következtek be, a munkanélküliség 12 százalékról 3,7 százalékra csökkent, a szakképzett munkaerőből mára hiány alakult ki. A jövő évi költségvetés érdemi változásai közül az államtitkár kiemelte azt, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatása esetén a személyi jövedelemadón kívül eltörlik az összes közterhet.

A szociális hozzájárulási adó kulcsa a hatéves bérmegállapodással összhangban 2 százalékponttal csökken jövőre – mutatott rá az államtitkár utalva arra, hogy az intézkedés bevezetését a kormány a keresetek alakulásától tette függővé.

A jövő évre várható 8,8 százalékos bruttó keresetnövekedés érdemi felzárkózásra ad lehetőséget a 3 százalék alatt várható infláció mellett – jegyezte meg.

Oktatásra és egészségügyre jövőre 15 milliárd forinttal, illetve 101 milliárd forinttal többet költ a kormány az ideinél

- hangsúlyozta Banai Péter Benő, aki azt is hozzátette, hogy 2010-hez képest az előbbi területre 606 milliárddal, utóbbira 505 milliárddal több jut 2019-ben.

Az államtitkár bízik abban, hogy az Országgyűlés két hét múlva jelenlegi formájában elfogadja a törvényjavaslatot.

Az MTI kérdésére Banai Péter Benő elmondta, hogy amennyiben a tervezettnél alacsonyabb, 3,5-3,6 százalékos lenne a GDP-növekedés jövőre, a tartalékok ellensúlyozni tudnák a kiesést, a kiadás-növelésekre és az adócsökkentésekre meglenne a fedezet.

Borítókép: Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára 2019. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat expozéját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 29-én.

Forrás: MTI / Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában