Keresettek és keresetek

2018.08.23. 08:48

A munkaerő nyugatra vándorol, ha a béremelés nem folytatódik

Tíz évvel ezelőtt még munkanélküliségről és alacsony bérekről beszéltünk, de napjainkra ez a tendencia megfordult – mondja a Századvég vezető kutatója.

A munkaerőhiány miatt emelkednek a bérek Magyarországon a jelenleg tapasztalható ütemben – mondta Regős Gábor az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A szakember rámutatott, hogy egy évtizede még nem a vállalatoknak kellett versenyezni a munkavállalókért, hanem a munkavállalóknak a vállalatokért. Ezt a cégek ki is használták, tartósan alacsonyan tartva a béreket. Regős ugyanakkor hozzáfűzte: napjainkra ez a tendencia megfordult.

A gazdasági erősödés kapcsán a gazdaságkutató a hatéves bérmegállapodás fontosságát hangsúlyozta, amely előírta a minimálbér-emelését, ezzel párhuzamosan a szociális hozzájárulási adó csökkentését, amely idén végbe is ment.

A kutató szerint a pénzügyi és a biztosítási ágazatban a legmagasabbak a bérek, ezek jelenleg meghaladják a bruttó 655.000 forintot.

Ezeket követik az informatikusok, majd az energiaiparban dolgozók bevételei.

A jövőre nézve Regős Gábor arról is beszélt, hogy megközelítőleg a mostani, 11,9 százalékos bérnövekedés lehet az éves átlag is, bár hozzátette, hogy a korábbi évekre visszatekintve azt látjuk, hogy a béremelkedések mértéke rendszerint januárban és márciusban erősen kileng.

A jól teljesítő gazdaságnak köszönhetően az is elérhető közelségbe került, hogy a Fitch Ratings felminősítse Magyarországot

- emelte ki a szakember.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Regős Gábor. Forrás: ECHO TV / Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában