támogatás

2018.08.01. 06:13

Fejlődhet a városok vonzáskörzete a megemelt csok miatt

Az otthonteremtési kedvezmény tervezett emelése az agglomerációkban lévő falvakra nézve lehet előnyös – ugyanakkor szakértők szerint a nagyon kicsi települések nem vonzóak a letelepedéshez.

Parents and baby boy playing by patio door to garden

Elsősorban a főváros és a megyeszékhelyek vonzáskörzetében lévő falvakban lehet élénkítő hatása a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ötezer lakosnál kisebb településeket érintő tervezett megemelésének – vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó ingatlanpiaci és banki szakértők.

A szakértők szerint ugyanakkor a kormány múlt héten bejelentett intézkedése – amelynek részletei még nem ismertek – nem biztos, hogy eléri a kívánt célt, mivel

az ekkora méretű települések legnagyobb része általában nem elég vonzó a letelepedéshez az infrastruktúra, a közszolgáltatás és a munkahelyek hiánya miatt.

Emellett többségükben nincs érdemi ingatlanmobilitás, ami a hitelfelvételt is megnehezíti.

Banki vélemények szerint érdemi növekedést hozhatna, ha a megemelt csok igénybevételi lehetőségét a tízezer lakosú településeknél húznák meg. Ezeknek már nagyobb a népességmegtartó ereje, és a lakhatás színvonalát biztosító alap-infrastruktúrával – például iskolával – kivétel nélkül rendelkeznek – írta szerdai számában a Világgazdaság.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Nancy Honey / Cultura Creative

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában