Ingatlanpiac

2018.08.01. 08:22

Minden huszadik lakás külföldieké

A már itt lakó nem magyar állampolgárok generálják a legnagyobb külhoni keresletet.

Two young women moving boxes

Budapest belvárosában és Nyugat-Magyarországon a lakások tizedét már külföldiek vásárolják, a legmagasabb értékű ingatlanokat a kínaiak – áll a Világgazdaság szerdai számában. A cikk szerint a ke­resletet ugyanakkor nem a hazánkba beköltözni akarók, hanem a már itt élők generálják.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei, első negyedévi adatait vizsgálva azt írják: tavaly 7371 lakást vásároltak meg külföldi állampolgárok, ami a teljes lakáspiaci forgalom 4,8 százaléka. A vevők csaknem kétharmada valamely európai uniós tagállam polgára volt – teszik hozzá.

A cikk összegzi, hogy német, a kínai és a román állampolgárok egyaránt ezret meghaladó számban vásároltak lakásokat. Míg a jellemzően idősebb, német, holland és svájci vevők főleg vidéken vesznek lakást, a jóval fiatalabb kínaiak túlnyomórészt Budapestet preferálják.

Ennek megfelelően a legtöbbet,

átlagosan 41 millió forintot a kínaiak fordítottak lakásvásárlásra, míg az említett nyugat-európai országokból érkező vevők ennek kevesebb mint felét.

A legolcsóbb lakásokat a román állampolgárok keresték, jellemző költésük 11 millió forint volt. Valamivel több mint 220 orosz befektető átlagosan 32 millió forintot fizetett Magyarországon ingatlanvásárlásra, a franciák és a vietnámiak pedig 33 és 32,8 millió forintot.

Budapesten az összes eladott lakás 8,8 százaléka került külföldi tulajdonba,

ezek átlagos 36,3 millió forintos értéke nagymértékben meghaladta a magyar vevőkre jellemző 23,4 millió forintot.

A vidéken lakást vásárló külföldiek főként az ország középső és nyugati területei iránt érdeklődtek. Ők kötötték a szerződések 9-10 százalékát Somogy és Zala megyében, Győr-Moson-Sopron megyében pedig a szerződések csaknem 8 százaléka köthető hozzájuk. Vidéken a külföldiek átlagosan 12,9 millió forintot, a belföldi vevők pedig 11 millió forintot fizettek az ingatlanokért.

A Világgazdaság cikke közli azt is, hogy az Ingatlan.com a keresleti oldalt vizsgálta meg a hazai lakáspiacon.

Németországból a legnagyobb a kereslet a magyarországi lakásokra,

közel 19 ezer megkeresés érkezett onnan az idei év második negyedévében. A második legtöbb külföldi érdeklődés az Egyesült Királyságból jött, onnan több mint 12 ezer lakás után érdeklődtek, a harmadik pedig Ausztriából: a szomszédos országból több mint tízezer lakáshirdetés feladójánál jelentkeztek.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Steve Prezant / Image Source

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában