segítségnyújtás

2018.08.24. 23:17

Tizenhétezer kkv jutott hitelhez a Garantiqa kezességvállalásával

Csaknem 400 milliárd forint hitel került a cégekhez az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával az első fél évben.

A cég közleménye szerint a társaság elsődleges célja, hogy egyre több olyan vállalkozáshoz jusson el az állami kezesség, amelyek enélkül nem juthatnának finanszírozási forráshoz.

A Garantiqa jelezte, a vállalati szektor finanszírozási igénye továbbra is jelentős. Felidézték a Magyar Nemzeti Bank júniusi jelentését, amely szerint a vállalati szektor beruházási alapfolyamatai erősödnek, összhangban a kereslet kedvező alakulásával, az alacsony kamatkörnyezettel és a kkv-hitelek bővülésével.

A Magyar Fejlesztési Bank egy korábbi kutatása szerint ugyanakkor

az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból.

A finanszírozási hiányosságokkal érintett vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel.

A társaság a nyilvánosan elérhető adatok alapján több mint 10 ezer hazai vállalkozás garanciaképességi vizsgálatát végezte el, amelynek eredményeként hitelfelvétel során a Garantiqa készfizető kezességvállalása bevonható. A tervek szerint szeptemberben a Garantiqa postai és elektronikus úton keresi fel ezeket a vállalkozásokat, hogy tájékoztassa őket garanciaképességükről.

A közlemény idézi Búza Évát, a Garantiqa vezérigazgatóját, aki kiemelte: a társaság a hazai kkv-finanszírozás egyik legmeghatározóbb szereplője, minden ötödik kkv-hitel a Garantiqa kezességvállalásával realizálódik. Kiemelt céljuk, hogy minél több kkv-t sikerüljön megismertetni az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel, ezzel támogatva azon vállalkozások finanszírozáshoz jutását, amelyek állami kezességvállalás nélkül nem is kapnának hitelt vállalkozásuk fejlesztéséhez, működtetéséhez – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A közlemény szerint a megalapításának 25 éves évfordulóját tavaly ünneplő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi működése során 400 ezer szerződés keretében 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott már kezességvállalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában